Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača ili depresija


Autor Poruka

ella

16.05.2003. 09:11

Pročitavši u novinama nešto o štitnjači i njezinim simptomima, na svoju ruku napravila sam pretragu T3, T4, TSH. Naime, prije par godina imala sam malo povišen TSH. Pošto je sada vadjen u drugom laboratoriju, a i referentne vrijednosti su drugačije, zanima me da li se radi toga trebam obratiti liječniku. T4 mi je u granicama normale( prije 81, sada 122,6) dok me brinu ova dva ostala. T3 mi je bio 2,2 nmol/l (1.1-2.8) sada je 2,18nmol/l (o,69-2,10) dok mi je TSH bio 5,4 (0.1-5.0) sada je 4,78 (0.49-4,67). U stvari, ono što me muči, glavni razlog da vidim da li je moj problem sa fizičke strane je to što sam totalno nezainteresirana za sve, sklona padanju u depresiju, spavam po 3-4 sata i od svega toga previše iscrpljena i agresivna. Istina, živim i pod stresom, ali tako je bilo i prije par godina(samo stres bez ostalih simptpma) kada sam te hormone išla vaditi radi dlakavosti u području brade kada mi je rečeno da je to nema veze što se tiče svih ostalih nalaza, da je to zato što sam takove građe (LH 4,4 ; FSH 4,8; PRL 11,4 ; ESTRAD 154 ; DHEAS 4,87; FT 6,4.......ESTRAD 307; PROG 20,2).I na tome je završila priča što se tiče moje dlakavosti i naučila sam živjeti s time.Endokrinolog me nije nikamo dalje slao ni dao neke lijekove.Prije toga pila sam i Diane ali ih morala prestati piti radi glavobolja i što sam se u 2 mjeseca udebljala 7 kg. Inače sam sklona debljini i makar sada jedem isto kao i prije, ne pazim baš na prehranu, mjesečno gubim po 2-3 kg. Kome da se obratim u vezi toga? Endokrinologu ili psihijatru? Očito mi treba neka terapija jer ovako uopće ne funkcioniram kao osoba. Moje ponašanje ide od totalne euforije do padanja u duboku depresiju i tako svaki dan a u stvari, koliko i jesam pod stresom, s tim stresom mogla bih normalno funkcionirati kao i prije. Tako da ne vjerujem da je to jedini razlog. Imam 30 godina.
Unaprijed zahvalna!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:49

Obratite se svakako psihijatru jer je depresija najvjerojatniji uzrok vaših tegoba a odgovarajuća terapija rješenje. Granične vrijednosti hormona ne mogu biti uzrokom tako izraženih tegoba.