Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hiertireoza kod djevojčice


Autor Poruka

gordana

19.07.2002. 01:34

Molim vas da mi pomognete.Moja curica ima 10 godina i ima dijagnozu hipertireoza s nalazima T3=10 T4=300. Danas su stigli nalazi i dobila je ATHIRAZOL 10 mg 3x3, i INDERAL 40 MG 2X1.
Recite mi kakve vrste su to ljekovi, na što utječu i imaju li štetnih posljedica. Ujedno me zanima sve o hipertireozi i koje su štetne posljedice po organizam u cjelini.
Napominjem da nije doživjela ništa šokantno, ali već 4 mjeseca je pod stresom, jer od kad se posvađala s popularnom curicom u ulici ni jedna djevojčica je više ne poznaje (popularna curica je dijete medijske zvijezde), te moja curica više ne ide vani, i ne mogu je uvjeriti da barem ispred kuće pojede sladoled iako je popularna curica sada odsutna.
Postoje li i neki alternativni načini liječenja i da li je to uopće izlječivo ili to spada u kronične bolesti.
Molim vas pomozite.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:07

ATHYRAZOL je lijek koji koči stvaranje hormona štitnjace. Njegova primjena treba svakako biti uz nadzor, poglavito u djece. Nuzpojave nisu česte. Poznata i potencijalno opasna nuzpojava je smanjenje obrambenih sposobnosti organizma zbog pada bijelih krvnih stanica. Zbog toga se ljudima koji uzimaju ovu terapiju češće kontrolira krvna slika. Vaša djevojčica treba biti pod stalnom kontrolom pedijatra- endokrinologa.
Hipertireoza je veća količina hormona štitnjače nego što je to potrebno i normalno koji onda uzrokuju različite simptome kao što su lupanje srca, topla, mekana i vlažna koža, nervoza, pojačano znojenje, preosjetljivost na toplinu, umor, pojačan apetit, mršavljenje. Stanje može biti opasno ako se ne liječi. Uz dobru terapiju ne morate se brinuti za razvoj vaše djevojčice. Ne bih preporučila alternativne metode liječenja, nikako ako podrazumijevaju prestanak uzimanja terapije jer to može biti opasno. Hipertireoza u djece je najčešće dio kronične (trajne) bolesti štitnjače. Napominjem da ispravno liječenje uvjetuje nestanak simptoma pa je dijete uvjetno (uvjet je liječenje) zdravo.
Što se tiče povučenosti Vaše djevojčice, ona može biti u posrednoj vezi s bolesti. Naime, hipertireoza dok se lijekovima ne uravnoteži djeluje na psihu, a sama činjenica da ima neku kroničnu bolest za dijete je stres. Njena napadna povučenost može biti dio normalnog slijeda psihološke reakcije na sve to. Ona treba podršku da prođe kroz ovaj period i dobije na snazi da se nosi s problemom kronične bolesti. Činjenica da se posvađala s “popularnom” djevojčicom govori posredno da ima “svoju glavu”. Vi svojom ljubavlju i strpljenjem možete pomoći. Nemojte ništa forsirati, dajete joj vremena. Mislim da je dobra ideja da se javite školskom psihologu za stručni savjet kako najučinkovitije Vašoj djevojčici pomoći da prođe svoje zahtjevnije životno razdoblje.