Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipertiroza i trudnoca


Autor Poruka

daliborka

17.07.2002. 22:02

Lijep pozdrav,

moja prijateljica boluje od hipertiroze-stitnjace, prva trudnoca je prosla prilicno dobro. Pila je lijekove (propitiuracil ), posljedica nije bilo po dijete, rodila je na carski rez, i dalje je pod terapijom. Trudnoca je vodjena u Dubrovniku s kojim je bila zadovoljna.Sumnja da je ponovo trudna i boji se posljedica. Preporucena joj je operacija stitnjace u zagrebu prije odluke na jos jedno dijete.

Molim Vaše misljenje o tome.

Hvala lijepa.

Daliborka

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 10:06

Prva trudnoća je dobro prošla: nema razloga da uz intenzivni nadzor ne bude tako i s ovom. U principu je bolje riješiti hipetirozu prije slijedeće planirane trudnoće, no kako je i ona ranija uz hipertirozu dobro prošla nema razloga za strah da ni ova tako ne prođe. Napominjem da kažete da “sumnja da je trudna”. Naime, hipertireoza je relativno često udružena s poremećajima men. ciklusa, pa je moguće da je Vašoj prijateljici izostala menstruacija bez trudnoće. U tom slučaju neka riješi hipertireozu kako joj je preporučeno prije slijedeć planirane trudnoće. Ako je ipak trudna ne treba se bojati nego striktno nadzirati trudnoću kao i raniju da jednako dobro prođe.