Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipertiroizam


Autor Poruka

Silvija

26.11.2002. 18:05

Nalazi su mi sljedeći:
MABFT3 - 20,7
MABFT4 - 47,7
TSH ULTRASENSITIVE manji od 0,10
AB-TPO -2654,3
AB-HTGK-3 - 95,8

Zanima me sve što mi možete reći - moguća terapija, duljina terapije, općenito iskustva drugih te da li vrijednosti mogu biti i puno veće od već ovako velikih. Da li sam doživotno osuđena na tu bolest ili se ona ikada može uravnotežiti i ostati uravnotežena. Zašto se javlja? Imam 35 godina i dvoje djece.
Zahvaljujem na odgovoru.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

03.02.2003. 16:34

Prema navedenim podacima radi se o Gravesovoj bolesti. To je kronična bolest, autoimune prirode (organizam stvara antitijela protiv vlastitog tkiva – u ovom slučaju štitnjače. Liječi se primjenom lijekova koji snižavaju vrijednosti hormona štitnjače u organizmu (tireostatici), primjenom radioaktivnog joda ili kirurški. Nakon kirurškog liječenja ili liječenja radioaktivnim jodom često je potrebno uzimati nadomjesnu terapiju (pripravke hormona štitnjače u tabletama). U vas je najvjerojatnije prvi izbor liječenje tireostaticima. Liječenjem će se vrijednosti hormona ustabiliti. Ovo jest kronična – dakle doživotna bolest, ali je liječenje razmjerno jednostavno i ravnoteža se lako održava.