Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hipofiza ili?


Autor Poruka

Anja

05.03.2002. 21:30

Posovani,

Imam 35 godina i nisam radjala. Pre otprilike 4 god. Dijagnosticirana mi je ranica na grlicu, tipa leukokeratoze i zbog toga sam pod stalnim lecnickim nadzorom. a zadnji kolposkopski nalaz: atroficni colpitis . Medjutim od pre 10-ak meseci javljaju mi se odredjeni simptomi tipa opadanja kose, listanja noktiju U medjuvremenu je radjen ultrazvuk i utvrdjeno je da su mikrocisticni jajnici. Zatim je radjena hormonska pretraga 14. dana ciklusa (trajao je 25 dana) i rezultat je:
FSH 3.7
LH 1.7
Prolaktin 580
Testosteron 0.2
Progesteron 96
Nikakva terapija mi nije prepisana , ali se u medjuvremenu javilo «preskakanje « srca.
Nakon 4 meseca je ponovljena horm. pretraga, 6. dana ciklusa i rezultat je
FSH 3.9
LH 1.7
Prolaktin 440 ( nisam sigurna za jedinice(
Testosteron
Progesteron 3.9
Lecnik je konstatovao ocigledan estrogenski nedostatak ( takodje sluznica i dalje atroficna ) i prepisao mi cikloproginova. U medjuvremenu sam sprovodila biljnu terapiju sa cajevima i estrogenskim namirnicama (oko mesec dana ) i skoro da nema vise simptome preskakanja srca i listanja noktiju, ali su se pojavile , neznatno, malje po licu a takodje i osecam u zadnjih nekoliko dana stalnu zedj.
Moram da napomenem da 2 god. Pre svih prethodnih simptoma sam imla ucestale tahikardije uz povremenu hipoglikemiju. Zbog toga sam se obratila kardiologu koji je obavio detaljan pregled, utvrdio sinusnu tahikardiju. Takodje, smatrao je da nema nikakvih pokazatelja nepravilnosti stitnjace, vec da je upitanju osetljivost vegetativnog sustava. Medjutim, ovi simptomi su skoro iscezli u medjuvremenu.

Molim vas za misljenje. Da li je potrebno dodatno ispitivanje hipofize i ostalih endokrinih zlezda. Unapred vrlo zahvalna Anja.

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

12.03.2002. 23:19

Ne bih rekla temeljem podataka iz Vašeg pisma da je potrebno neko daljnje endokrinološko pretraživanje. Pretpostavljam da ste, uz ostale nalaze , kontrolirali i šećer u krvi (spominjete žeđ, to može biti simptom povećanog šećera). Povremene hipoglikemije (nije, doduše, jasno što pod tim mislite - je li zaista izmjeren jako nizak šećer i koliko u momentu dok Vam nije bilo dobro, ili je šećer natašte bio nizak i koliko) ne isključuju tu mogućnost.