Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sto da radim?


Autor Poruka

bibi

09.02.2002. 00:55

Uskoro cu napuniti 22 godine, osjecam se vrlo nezdravo a jos me vise opterecuje to sto vec dugo ne znam sto je uzrok tome.
Pocelo je u trecem razredu srednje skole nakon perioda tijekom kojeg sam se nezdravo hranila i bila jako psihicki opterecena zbog problema u obitelji i jos kojecega. Pocela sam se osjecati lose u smislu da sam cesto bila na rubu nesvjestice, panicarila sam, osjecala se bezvoljno, iznemoglo. Obavila sam pregled krvne slike, ustanovljena je blaga anemicnost za koju sam dobila tablete zeljeza, ali stanje se nikad nije vratilo na staro, tj. vec 4 godine unazad se ne sjecam da sam se osjecala stvarno dobro i energicno dulji period.
Stanje se pogorsalo unazad par mjeseci. I dalje sam bezvoljna, tesko se budim ujutro (imam osjecaj da bih mogla spavati 13-14 sati), imam vrtoglavice, ne jedem puno a lako primam kilograme dok tesko podnosim bilo kakve dijete (imam lijen metabolizam, neredovite stolice), od kave mi se stanje katkad pogorsa pa ju izbjegavam, razdrazljiva sam, cesto depresivna, tesko se koncentriram na bilo sto. Nisam nikad u zivotu preferirala slatku hranu, a u zadnje vrijeme ne osjecam bas nikakvu potrebu za njom. Imam osjecaj da mi organizam trazi puno soli, ponekad cak lizem Vegetu s prstiju i opcenito zelim jesti samo slano (zbog ovog sam posumnjala na poremecen rad stitnjace). Ponekad mi se stanje jako pogorsa i po par sati ne izlazim iz kuce zbog sveopce malaksalosti, pritiska u citavoj glavi (kao da mi ju netko steze), vrtoglavica. Tad su mi i ruke i noge hladne (inace imam losu cirkulaciju), dlanovi se znoje, otezano gutam.
Tlak mi je uglavnom normalan (oko 120/75, iako mi je puls uvijek oko 90, katkad 100), nemam nikad glavobolje, nije mi jos nijednom bilo toliko lose da bih se onesvijestila, iako sam ponekad na rubu, srce je u redu. Inace sam malo osjetljivija po prirodi, zivot mi je umjereno stresan, ali nije nista gori od zivota mojih prijatelja koji ne pate od slicnih tegoba.
Najvise od svega mi smeta taj osjecaj pritiska u glavi koji me gotovo konstantno prati, i otezava mi normalno funkcioniranje u zivotu, pogotovo ucenje. Znam da moje stanje dodatno otezava to sto nisam dovoljno fizicki aktivna, ali ne vjerujem da samo to moze biti uzrok tegoba. Sve ovo me strasno psihicki opterecuje, jer ne znam u cemu je problem, a zelim se vratiti na "normalu" i poceti se osjecati zdravo i poletno, kao prije par godina. Stoga vas molim za strucni savjet.
Hvala

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

12.03.2002. 23:32

Prije svega, mislim da je nužno detaljno i otvoreno razgovarati o Vašim tegobama s Vašim obiteljskim liječnikom i eventualno, u dogovoru s njim, potražiti savjetovanje psihologa a možda i psihijatra jer ima elemenata depresije u tegobama koje navodite. To ne isključuje i utjecaj još nedovoljno kompenzirane anemije ili koje druge bolesti (više "tjelesne" - iako se i tzv ne-tjelesni poremećaji u koje ubrajamo i depresiju tumače promjenama u prometu tvari koje prenose živčane impulse - neurotransmitera i na tome se i temelji učinak lijekova za takve poremećaje). Nemojte se zavlačati u sebe i bježati o problema jer se oni smi po sebi sigurno neće riješiti.