Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hipotireoza


Autor Poruka

Snježana

16.11.2001. 13:23

Mojoj prijateljici je dijagnosticirana hipotireoza i kronična upala štitnjače.
Molim Vas da objasnite što je to hipotireoza, koji su simptomi i kako se liječi. Također Vas molim za informacije o kroničnoj upali štitnjače i njenom liječenju.

Dr Ivana Pavlić Renar

19.11.2001. 16:08

Hipotireoza je stanje kod kjega štitna žlijezda luči manje svojih hormona. Nedostatak tih hormona manifestira se općim slabijim metabolizmom: umorom, usporenošću, blijedilom, bezvoljnošću i nakupljanjem suvišne vode u organizmu što uzrokuje podbuhli izgled. Međutim, u početnim fazama ne treba biti nikakvih simptoma. Uzroci su razni, jedan od njih je i kronična (najčešće autoimuna) upala štitnjače kod koje tkivo štitnjače polagano propada. Taj proces nije potrebno zaustavljati jer je liječenje nadomjesnim hormonima u tabletama efikasno, jednostavno i dostupno. Liječenje se provodi trajno, uz povremene kontrole razine hormona u krvi da bi se mogla uvijek propisati prava doza.

vuc......

26.04.2002. 10:29

Ultrazvucno snimanje stitnjace pokazalo je da je zlijezda difuzno povecana i da se u svakom reznju nalazi cista. Analiza krvi pokazala je da su hormoni stitnjace u razini normale (srednja vrijednost).
Inace, imam sve simptome hipotireoze: povecanje tjelesne tezine, umor, bezvoljnost, noge su mi pune vode, imala sam potpunu dehidraciju koze...
Sto znace ciste na stitnjaci? Zajedno s normalnom dozom hormona? Tek trebam ici kod endokrinologa ali bih se zeljela pripremiti u slucaju da bude vise opcija lijecenja: punkcija ili terapija hormonima.

Zanima me najvise je li moguci uzrok hipotireoze dugi period depresije i stresa kroz koji sam prosla? da li imaju ikakve veze s tim povremeni napadaji vrtoglavice koji traju po par tjedana, zadnje dvije godine?
Da li postoje stupnjevi hipotireoze, odnosno, da li je moguce primiti samo jednokratnu terapiju hormona ili se oni nuzno moraju uzimati cijeli zivot????
Inace, imam 29 godina i mislim da je malo za ovo prerano.