Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policistični jajnici


Autor Poruka

Dadi

07.01.2002. 11:33

Javljam se prvi put. Ja također imam problem- policistične-jajnike. Već tri godine pokušavam ostati u drugom stanju no bezuspješno. Prošla sam terapiju sa Clomidom, zatim laparoskopiju-drilling jajnika, pa opet Clomid (nalaz progesterona 21. dan je pokazao da je došlo do ovulacije),a sada bih trebala pokušati sa Metrodin / Profasi injekcijama. Imam 26 godina, sa suprugove strane je sve OK. Dosta sam se udebljala, i stalno se borim sa kilama . Također imam problem sa pretjeranom dlakavošću.Moram priznati da me strah ponovnog neuspjeha, jer najgore je kad nakon svog iščekivanja , testova... dobiješ negativan rezultat i/ili menstruaciju. Molim Vas objasnite mi ukratko što mogu očekivati ?
Hvala unaprijed.

Dr sc Ivana Pavlić Renar

13.01.2002. 16:53

Za rješavanje bračne neplodnosti ključno je strpljenje. Sami ste iskusili težinu neuspjeha, ali Vas tio ne smije idvratiti od daljnjih pokušaja. Imajte na umu da po procjenama samo petina do četvrtina "normalnih" -nepotpomognutih- zaćeća završi porodom. Jedino (ali jako važno): toga ljudi nisu svjesni, pa nema očekivanja ni razočaranja. Stoga si dajte vremena: relaksirajete se zajedno sa suprugom i ponovite pokušaje do uspjeha koji sigurno neće izostati. Mladi ste i imate vremena.
Što se tiče debljanja, hormonska neravnoteža djeluje na centre za regulaciju apetita i potrošnje energije. Ipak, nemojte zaboraviti da ništa ne dolazi ni iz čega: nemojte se pouzdati u apetit, nego svjesno prilagođavajte unos hrane težini. Kada primijetite da se debljajte jedite manje nego do tada, ma koliko Vam se čini da jedete malo.

Danijela

04.04.2002. 10:35

Poštovana,
U prilogu Vam šaljem zamolbu moje kćeri koja se ovih dana suočava sa svojom dijagnozom povišenog prolaktina, uz već duže liječenje svojeg depresivno anksioznog stanja.
Unaprijed Vam se zahvaljujem - Jadranka


Poštovana
Imam 23 godine. Od samog početka imam neredovite cikluse, nekoliko puta sam pila Dabrostone i Utrogestan da bi se izazvalo krvarenje. Imam policistične jajnike i sve simptome vezane uz to ( povećana dlakavost, prekomjerno znojenje čak i valunge ).
Imam povećan prolaktin, zadnji nalaz 33,6 μg/L (normalan je do 18,9).
MR hipofize – je u redu. Pročitala sam na vašim stranicama da prolaktin može biti povišen zbog stresa. Željela bi napomenuti da sam 1999. god. bila ambulantno liječena kod psihijatra, depresivno-anksiozno stanje. Nisam konzumirala nikakve tablete kao ni dan danas, tako da možemo isključiti mogućnost povišenja prolaktina zbog različitih lijekova. Zanima me da li su depresije i napadaji panike izazvani hormonalnim poremećajem ili obrnuto? Da li je moguće da je to povezano ili nije. Evo i slijedećih nalaza:
FSH-4.64 IU/L
LH- 6.70 IU/L, u 10 mj. je bio 21.40
Estradiol manji od 50 pMOL/L, a zadnji nalaz je prema donjoj granici
Noradrenalin u urinu 277.8 nMOL/L du, ostali nalazi su u granicama normale.
Ginekolog mi je prepisao Cilest slijedećih 6 mj.
Da li mi možete odgovoriti koji su uzroci povišenog prolaktina, da li je Cilest adekvatna terapija i da li će utjecati na sve ovdje navedeno.
Nalazi: SE, KKS, GUK, ureja, kreatinin, ukupni, HDL, IDL, kolesterol, trigliceridi, AST, ALT, AF, GGT, TP, elektroforezap, K, Na, Cl, Ca – nalazi u granici.
TSH , T3, T4 – u granicama normale. EKG i ergometrijski test - nalaz uredan.
Unaprijed se zahvaljujem. Danijela