Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormonalna terapija


Autor Poruka

vedrana

03.03.2003. 15:21

Zenska je strana moje obitelji sklona osteoporozi.
Moja baka (u 90-ima) je vise puta lomila rebra, cak i bez pada, a zatim, pri padu, i bedrenu kost. Moja majka (u 60-ima) ima problema s kukom (sepa), a operirala je i paratiroidu. I ja (u srednjim 30-ima) osjecam krckanje i povremeno bolove u oba koljena i jednom kuku te izbjegavam niz pokreta koji mi stvaraju neugodnosti.

Vise sam puta procitala da se zenama zrelih godina savjetuje hormonalna terapija. Moja je majka pak uvjerena da je u njenoj dobi za to prekasno. Dvojbe nalazimo cak i pri teorijama o uzimanju kalcija i omega masnih kiselina - neki ih savjetuju i zenama starije dobi dok drugi tvrde da ih stariji organizam vise ne moze apsorbirati. Molim za misljenje: u kojem slucaju hormonalna terapija moze koristiti mojoj majci? Je li moguce ublaziti posljedice osteoporoze i u 90-im godinama?

Hvala,

Vedrana

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

07.08.2003. 12:02

Paratireoideja je žlijezda koja luči paratireoidni hormon: vrlo važan hormon u metabolizmu kalcija. Soga mogući problemi s kostima u Vaše majke vjerojatno imaju vezu s time, a ne s postmenopaualnim nedostatkom ženskog spolnog hormona (estrogena). Šepanje može biti posljedica različitih poremećaja, najmanje osteoporoze. Što se bake tiče, u tako staroj dobi su kosti sigurno manje mineralizirane. Uvijek se može pomoći provodeći temeljnu prevenciju osteoporoze koju savjetujemo I Vama: brigu da u hrani bude dovoljno kalcija (najviše ga ima u mlijeku I mliječnim prerađevinama), te održavanju tjelesne aktivnosti prikladne dobi I općem stanju. Žene koje žive izrazito “sedentarnim” (bez kretnja) životom puno su sklonije osteoporozi. Terapija hormonima pomaže u nekim situacijama, ali nikako bez pažljive liječničke procjene I nadzora.