Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim vas!!!


Autor Poruka

Miona

17.03.2003. 12:07

Draga doktorka!
Moj problem je dlakavost brade,nausnica,noga,stomaka i oko grudi.Radila sam nalaz hormona koji je raden 4 dan ciklusa i on je:
FSH-1,9 U/L
LH-10,0 U/L
Prolaktin-619 mlU/L
Progesteron-2,5 nmol/l
Estradiol-173 pg/ml
Testosteron-5,0 nmol/l
Rekli su mi da dlakavost mogu rijesiti sa Diane35 i da pocnem sa elektrodepilacion nakon tri mjeseca terapije.Sa menstruacijom sam i pocela piti tablete(prema uputama)ali ja ih pijem sa strahom radi raznih kontra indikacija(jos pijem prvu kutiju).Inace sam u kolicima(paraplegia)i pusac sam,pa me interesuje dal za mene postoji veci rizik od "zdravih ljudi"da prije dode do nekih kontra indikacija.I jos nesto,posto sam u kolicima prate me ceste urinarne infekcije,trenutno mi je propisan"Ciprocinal".Pa me interesuje da li mogu da ih pijem uporedo?
Da li po prestanku terapije Diana 35 moguca pnovna dlakavost?
Mozete li mi malo vise reci o Diani 35,da li su to jedne od blazih hormonskih tableta?

HVALA!
S POSTOVANJEM,
Miona!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

14.08.2003. 14:55

Od navedenih nalaza sve su vrijednosti uredne osim prolaktina i testosterona koji su povišeni. Za potpuniji odgovor na ovo pitanje bilo bi nužno znati i nalaz UZV jajnika. Vaše tegobe i povišene razine testosterona mogle bi biti u vezi sa sindromom policističnih jajnika. Jedna od terapija tog sindroma jest Diane-35 uz što u nekih pacijentica dlakavos postaje manjom. Ovaj se učinak može očekivati za par mjeseci. Ovisno o učinku koji Diane postignu i djelotvornosti epilacije ovisi i eventualna ponovna dlakavost nakon prestanka uzimanja tableta. Nuzpojava navedene terapije se ne morate bojati, one nisu česte u obliku koji bi za vas bio značajnije neugodan ili opasan; ukoliko se pojave obratite se liječniku koji vam ih je prepisao a on će onda ocijeniti potrebu promijene terapije. Nikako nije dobro što pušite, jer osim svih ostalih štetnih efekata koji su vam poznati i pušenje i oralni kontraceptivi (u koju skupinu spadaju i Diane) i smanjeno kretanje povečavaju mogućnost pojave venske tromboze koja je ozbiljna komplikacija a vjerojatnost njene pojave značajno biste smanjili prestankom pušenja. Uz Diane-35 nije zabranjeno niti štetno uzimanje antibiotika.
Vrijednosti prolaktina kod vas su također povišene a razlozi povišenja tog hormona mogu biti mnogobrojni (npr uzimanje određene hrane, lijekova, stres) stoga bi bilo potrebno učiniti endokrinološki pregled, možda i ponoviti nalaze prolaktina a tada će biti moguće procijeniti da li je potrebna daljnja obrada.