Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormoni


Autor Poruka

Zabrinuta

13.11.2002. 14:13

Postovani,

kojom pretragom bih mogla obaviti pregled "hormonske slike" organizma. Naime, obavljam godisnje kontrole hormona stitnjace koji su OK, ali paralelno imam tegobe za koje mi razliciti specijalisti spominju hormone (ne i koje) kao MOGUCI uzrok problema, ali me ne upucuju na pretrage. Radi se o tome da imam pojacan vaginalni iscjedak (bez promjene boje i mirisa i sve pretrage ginekoloske su u redu), pojacane i bolne menstruacije (bez bilo kakvih indikacija za neko oboljenje i svi nalazi uredni), promjene raspolozenja (od euforije do depresije), ceste glavobolje, potpuni izostanak libida iako zivim u skladnom braku punom razumijevanja i zaista volim svog muza, cest umor i sl. Iskreno, umor i nedostatak seksualne zelje najvise mi utjecu na svakodnevni zivot i znam da ne mogu predugo misliti da ce unatoc tome sve u mojoj obitelji biti u redu.
Postoji li jedna ili vise krvnih pretraga koje bih trebala obaviti da se utvrdi stanje hormona (i kojih?) kojom bih iskljucila fizicki uzrok ovih tegoba, jer druga stvar koju mi lijecnici spominju je stres, pa cu onda znati da je to u pitanju. Ovako, bojim se da je mozda problem u hormonalnoj neravnotezi koju treba lijeciti, a ja sve tegobe pripisujem preopterecenosti i okrivljujem sebe za posljedice. Molim Vas da me savjetujete i unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,

Zabrinuta

prim.dr.I.Pavlić-Renar, dr.med

19.12.2002. 15:14

ODGOVOR:
Veci dio navedenih tegoba u mladih žena može biti uzrokovan poremecajem rada štinjače ili psihičkim poremecajima. Kako navodite da su hormoni štitnjače uredni to sigurno nije slučaj. Svakako bih preporučila psihologijsko savjetovanje i eventualno pregled psihijatra. U životnom ste razdoblju kada su zahtjevi veliki, kao i očekivanja pa različiti stupnjevi potištenosti ili tjeskobne reakcije nisu rijetki. Ne može se učiniti “hormonsku sliku” organizma, naime ravnoteža hormona je u tijesnoj vezi sa životnom i dušenom ravnotežnom. Sve stresove ne možemo izbječi, oni su sastvani dio našeg života ali možemo tražiti pomoć pri podnašanju stresa. Zbog toga ponovo naglašavam: puno Vam je važnije sada naći psihologijsku potporu (možda i nešto blagih lijekova, ali ne bez konzultacije s psihijatrom) a ne tražiti organske bolesti.