Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hypotireosis


Autor Poruka

Natasha

01.04.2003. 10:15

Imam 22 godine i bolujem od hipotireoze vec 3 godine.Pijem Tivoral i Propranolol.Imala sam policisticne jajnike od pocetka bolesti.Sada imam dve ciste na jajnicima 43x56 i 53x72,Cekam rezultate tumormarkera pa da lecim jajnike na odgovarajuci nacin.Uz Tivoral su mi rezultati priblizni normali i ciklusi su uredni.Doktori mi kazu da dozivotno pijem terapiju.Jos niko od njih mi nije menjao terapiju da vidi kakvi su mi rezultati pri promeni terapije,ja sam sama prestala da uzimam terapiju tri meseca nakon cega su mi takodje rezultati bili dobri ali naglo sam se ugojila 6 kilograma. Interesuje me da li mogu ostati u drugom stanju,sta da radim sa tezinom sobzirom na to da kad sam na dijeti razbolim se.Visoka sam 162cm a teska 53 kg.Jednom prilikom su mi nasli cvorice u Stitnjaci, posle sest meseci drugi doktor mi je rekao da se ti cvorici ne vide i da misli da ne postoje.Kako to da protumacim?
Unapred zahvalna

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

14.08.2003. 15:00

Postoje neke bolesti štitnjače (Hashimotov tireoiditis) kod kojih su vrijednosti hormona snižene i takvima ostaju trajno te je stoga terapiju potrebno uzimati cijeli život uz eventualnu korekciju doze da vrijednosti hormona budu uredne. U određenim slučajevima supkliničke hipotireoze ( karakterizirane urednim vrijednostima T3, T4 i povišenim vrijednostima TSH ) također se preporučuje uzimanje levotiroksina (Tivoral) ali radi sprečavanja razvoja teže hipotireoze. Kod vas se radi možda o subkliničkoj hipotireozi koja zahtjeva terapiju (u tom slučaju je moguće da su vrijednosti T3 i T4 bile uredne i nakon prestanka uzimanja lijeka) Oba navedena stanja zahtijevaju doživotnu terapiju i ne postoji razlog da bi se u tim slučajevima razmišljalo o promjeni lijeka ili prekidanju liječenja. Uz uredne vrijednosti hormona štitnjače i levotiroksin nema opasnosti za vašu trudnoću i dijete ali zbog policističnih jajnika ( obično je sindrom pračen većim ili manjim problemima pri postizanju trudnoće zbog smanjene mogućnosti začeća ) prije nego se odlučite za trudnoću konzultirajte se svojim ginekologom koji će procijeniti da li je i koje mjere potrebno poduzeti kako bi je ostvarili. Težina za visinu koju navodite je potpuno uredna stoga se ne morate zabrinjavati a ukoliko ipak želite izgubiti koji kilogram iz estetskih razloga, preporučila bih vam da samo uz dosadašnji unos hrane povečate tjelesnu aktivnost (upišite se na neki sport, fitnes, vozite bicikl, ...).