Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povisene masnoce u krvi


Autor Poruka

Marina

02.04.2003. 12:29

Stovani,

Moja majka ima 59 godina i ima jako povisene vrijednosti triglicerida i kolesterola u krvi. Vec preko mjesec dana od nalaza krvi je na dijeti koje se disciplinirano pridrzava. Inace je osoba koja se dosta krece. Takodjer i uzima biljni caj i kapi protiv masnoca u krvi. Osim masnoca ima i malo poviseni secer u krvi. Moja pitanja su slijedeca:
1. Kako poviseni secer utjece na dijetu (npr. mogu li se jesti plava i bijela riba i sl.) odnosno dali se tako iskljucuju jos neke namirnice,
2. Mogu li se jako visoke vrijednosti (kolesterol je 9!) sniziti na ovakav nacin ili je neophodno uzimati lijekove,
3. Mogu li vrijednosti masnoca u nalazima varirati - dali je moguce da je nalaz takav jednokratan, nakon velikog unosa masti prethodan dan ili se masnoce akumuliraju?

Najljepsa hvala!
Marina

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

14.08.2003. 15:00

Radi povišenih vrijednosti šećera u krvi Vaša majka također treba biti na dijeti koja se po izboru dozvoljenih namirnica ne razlikuje od dijete kod povišenih masnoća (smije se jesti sve vrste ribe, štoviše preporučljivo je). Ono što je još bitno kod dijabetičke dijete (a nije obuhvaćeno hipolipemičkom) je broj obroka – 3 glavna, 2 međuobroka + noćni obrok tj. 6 manjih obroka i količina kalorija koja mora biti prilagođena postizanju optimalne tjelesne težine. I relativno jako visoke vrijednosti šećera i masnoća u krvi mogu se sniziti na ovakav način ali je dijetu potrebno provoditi kontinuirano dakle i nakon postizanja dobrih nalaza, jer čim se dijeta prekine i vrijednosti će se povisiti. Unos hrane nekoliko dana ili večer prije vađenja krvi utječe na laboratorijske vrijednosti ali ako su vrijednosti značajno povišene sigurno se ne radi o potpuno zdravoj osobi koja je obilnije večerala. Stoga preporučam nastaviti sa strogom dijetom a ukoliko se do kontrole ( ponoviti nalaze 3 mjeseca nakon prvog vađenja) nalazi značajnije ne poprave, te ovisno o tome da li vaša majka boluje od bolesti srca i/ili krvnih žila liječnik će sigurno razmotriti i mogućnost uvođenja lijekova.