Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kortizol


Autor Poruka

emina

15.10.2001. 15:29

Molim da mi odgovorite sto znaci poremecen dnevni ritam kortizola i da li je to zabrinjavajuca dijagnoza. Koji su simptomi i kako se lijece?
Hvala.

Dr. sc. Ivana Pavlić-Renar, dr. med.

16.10.2001. 20:28

Kortizol je hormon kore nadbubrežne žlijezde koji ima mnoge važne funkcije u organizmu. U zdravog čovjeka, on ima određeni dnevni ritam: u jutro (oko buđenja) ga se luči više, pred večer manje. Stoga kada ga mjerimo u uzorku krvi uzetom ujutro i navečer (ili kasno poslije podne) redovito je koncentracija u jutarnjem uzorku veća. Prvi znak da kortizola ima previše je poremećeni ritam: vrijednosti još mogu biti u granicama normale, ali nema razlike jutro- večer ili je čak koncentracija u večernjem uzorku viša. To nije dijagnoza, nego samo znak da bi se moglo raditi o prevelikom lučenju kortizola i da treba učiniti daljnje testove da se vidi o čemu se radi, a tek onda se može planirati liječenje.
Dakle, treba konzultirati endokrinologa jer sam poremećeni dnevni ritam nije dovoljan za dijagnozu.