Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišeni prolaktin - liječenje?


Autor Poruka

Buba

31.01.2002. 12:19

Imam 26 godina. Prije 2 godine poremetio mi se ciklus i mjesečnice su počele izostajati. Nakon toga počela sam uzimati kontracepciju (Cilest) i dok sam pila tablete dobivala sam mjesečnicu redovito. Prestala sam piti pilule i mjesečnica se nije pojavila (3 mjeseca). Vaginalni ultrazvučni preglad je uredan. Napravila sam analizu hormona. Nalaz ne znam točno ali pamtim slijedeće:
Prolaktin - 1341 (normalno 40-530?)
Estradiol - prenizak za moju dob ("niži nego kod žena u menopauzi"blunk
Progesteron - nije analiziran
Ostali hormoni - normalno
Doktor mi je prepisao uzimanje Bromergon tableta 2,5mg slijedeća 3 mjeseca.
Koji mogu biti uzroci povećane razine prolaktina? Doktor je spominjao mogućnost "benignog tumora hipofize", koliko je to često? Koliko traje takvo liječenje? Uspješnost liječenja? Kakve su mi šanse za trudnoću u budućnosti (do nedavno nisam imala nikakvih problema sa mjesečnicom)? Sve u svemu imam li razloga za zabrinutost ili je to česti poremećaj koji se uspješno liječi?

Uznemirena

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar, dr. med.

12.03.2002. 21:41

Povišena razina prolaktina može biti uzrokovana stresom, različitim lijekovima ili pojačanim lučenjima tog hormona iz čvorića - benignog tumora- u hipofizi. Ukoliko se pokaže da se radi o takvom čvoru, najčešće ga se može uspješno držati pod kontrolom lijekom - bromergonom, vrlo rijetko (u slučaju većih čvorova) ga treba operirati. Povišena razina prolaktina smeta plodnosti, no tu se može pomoći. Ima premalo elemenata temeljme kojih bi Vam se moglo konkretno reći što će u Vas trebati učiniti, pa bi bilo najbolje da se javite endokrinologu radi dodatnih pretraga.