Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kosa


Autor Poruka

Tanja

26.11.2001. 00:35

Poštovani!

Prije dvije godine pocela mi je jako ispadati kosa. U pocetku je odgovor doktora bio vise vitamina i zeljeza. U meduvremenu sam pocela piti kontracepcijske tablete, ali ispadanje se nije niti povecalo niti smanjilo.
Cini mi se da ispada sve jace, strasno je suha, poput slame i, po prvi put u zivotu, ispucali su mi vrhovi i to na vecini vlasi. Pocela sam opet piti vitamine i rezultat su jaci nokti i vise nisam konstantno umorna i pospana, dok kosa i dalje pada. Anemicna nisam, ginekolog kaze da kontracepcijske tablete koje pijem reguliraju razinu hormona i rad jajnika te da je problem u nedostatku vitaminima ili stitnjaci. Otkad pijem vitamine kosa brze raste, ali i dalje ispada i to jako puno.

Zanima me, ako je problem u stitnjaci, da li to znaci da cu morati piti lijekove do kraja zivota te da kontracepcijske tablete vise necu smjeti koristiti?

Puno hvala na odgovoru !

Dr Ivana Pavlić Renar

26.11.2001. 17:40

Problem bi zaista mogao biti u vezi s pojačanim radom štitnjače. To se ne može znati dok se ne izmjeri koncentracija hormona štitnjače (barem tiroksina: T4) i hormona koji stimulira štitnjaču (TSH). Radi li se radi o pojačanom lučenjem štitnjače, njega treba liječiti. Ovisno o tome što je uzrok, liječenje je različito. No to ne bi nužno značilo da se ne bi smjelo uzimati kontracepcijske tablete, niti da bi se lijekovi trebali doživotno. Da riješite te dileme najbolje bi bilo da razgovarate sa svojim liječnikom da Vas pošalje odrediti hormone štitnjače, pa po potrebi konzultira endokrinologa.