Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Masnoce u krvi!


Autor Poruka

Samir

22.05.2003. 18:31

Molim za pomoc,moja majka ima povisene masnoce u krvi nalaz je slijedeci
ukupni holesterol 10,5
trigliceridi 4,93
HDLC 1,01
LDLC 9,49
molim vas koje lijekove vi preporucujete,i koji nacin ishrane,
unaprijed hvala,da li ima razloga za zabrinutost.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

07.08.2003. 11:55

Za početak vaša majka bi se trebala pridržavati dijete koja podrazumijeva smanjene količine ugljikohidrata – krumpira, tijesta, kruha, riže, slatkog; treba izbjegavati masnu hranu (mliječne proizvode s više od 1,5% mlječne masti, masno meso, kožicu s peradi, iznutrice). Vrlo je važno postići (ukoliko je pretila) i održavati idealnu tjelesnu težinu i provoditi redovitu tjelovježbu u skladu sa dobi i zdravstvenim stanjem. To su osnovne mjere liječenja koje nesmiju biti zanemarene niti ukoliko se u terapiju uvedu ljekovi. Kada razina masnoća nije tako visoka i ne postoje druge bolesti koje ugrožavaju krvožilni sustav to su jedine mjere koje se provode kroz 3-6 mjeseci a zatim se procjenjuje da li je potrebno uvesti neke tbl. tj. da li je osnovnim mjerama postignut cilj ili treba pomoć.

Kako su kod vaše majke masnoce jako visoke pored osnovnih mjera u terapiju bi trebalo odmah uključiti jedan od statina (ljekovi za snižavanje masnoća u krvi) te ponoviti nalaz masnoća nakon uključivanja terapije.

Razloga za zabrinutost ima jer ukoliko vaša majka ne shvati ozbiljnost problema i ne uspije (naravno uz pomoć liječnika) regulirati svoje masnoće kroz nekoliko godina može očekivati razne komplikacije npr. anginu pectoris, infarkt srca, moždani udar, ...iako sada vjerojatno nema nikakvih tegoba neposredno uzrokovanih navedenim razinama masnoce.

Ako postoje neke druge bolesti koje već ugrožavaju krvožilni sustav (angina pektoris, dijabetes) situacija je još ozbiljnija.

ljiljana

02.09.2003. 13:44

Dana 15.07.2003. godine pomoću OGTT otkriven mi je dijabetes melitus. Moja majka i njen brat su također bolovali od iste bolesti i oboje su umrli od dijabetičkih komplikacija. Ukupni holesterol mi je bio 6,2, HDL 1,05, trigliceridi 3,3. Preporučena mi je dijeta od 1600 kalorija i tjelovježba. Što preporuččujete da bi si produžila život. Imam 45 godina.
S poštovanjem!
Ljiljana