Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalazi prolaktina


Autor Poruka

Medea

19.05.2003. 13:20

Poštovani,
nakon što duže vrijeme nisam mogla ostati u drugome stanju otišla sam napraviti bazalni status hormona. Prvi nalaz sam vadila u jednoj privatnoj Poliklinici. Svi hormoni su bili u redu osim Prolaktina koji je iznosio 2300 uIU/ml (normalno bi bilo izmeđiu 72 - 511 uIU/ml). Odmah sam bila upućena na MR hipofize koja je pokazala da je nalaz potpuno uredan tj. bez prolaktinoma. Zatim sam radi sigurnosti otišla ponovno izvaditi hormone ali ovaj put u Vinogradsku bolnicu gdje su također svi hormoni bili u redu pa čak i prolaktin koji je iznosio 30.0 ug/L (normalno je između 5 - 30 ug/L). Nije mi bili jasno kako je to moguće pa sam opet izvadila hormone u privatnoj poliklinici gdje je Prolaktin opet bio užasno visok: 3200uIU/ml a zatim odmah i u Vinogradskoj bolnici gdje je iznosio 24.4 ug/L - znaći potpuno normalan. Nije mi jasno koji je nalaz ispravan i kako je moguće dobiti dva potpuno drugačija nalaza tj. kako to da je nalaz prolaktina kada sam ga vadila u poliklinici bio svaki put sve viši tj. katastrofalan a u Vinogradskoj bolnici svaki put normalan? Moram napomenuti da su mi menstruacije neredovite (između 24 - 31 dana) i da mi se svaki mjesec sredinom ciklusa (oko 20 dana) pojavljuje smeđi iscjedak koji evo npr. ovaj mjesec traje već 12 dana. Molim Vas za savjet jer ne želim bespotrebno uzimati bilo kakve lijekove. Unaprijed zahvaljujem.
Srdačan pozdrav,
Medea

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

30.07.2003. 15:42

Za Vinogradsku bolinicu znam da ima provjerene metode određivanja pojedinih laboratorijskih parametara i smatram da 2 uredna nalaza učinjena u toj ustanovi znače i uredne vrijednosti prolaktina. Što je razlog drugačijih nalaza ne želim i ne mogu procijeniti. Ako Vas navedeni odgovor nemože smiriti ostaje Vam opcija da još jedan put ponovite nalaze prolaktina u nekoj drugoj zagrebačkoj bolnici. Do tada Vam ne bih preporučila uzimanje terapije. Napominjem da se razina prolaktina može jako povisiti uz stres, neke vrste hrane i posebno uz neke ljekove.