Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neredovite menstruacije


Autor Poruka

Martina

01.12.2001. 00:29

Štovani!
Zanimalo bi me vaše stučno mišljenje u vezi mog problema:imam 23 godine i moje menstruacije su vrlo neuredne.Događalo se da ih nemam po pola godine a sad imam ciklus svaka 2-3 mjeseca. Ultrazvuk jajnika je u redu,ULZ štitnjače također u redu iako su mi malo sniženi T3 i T4 dok je TSH u redu(nije povišen!).Hipofiza isto uredna. Da li je moguće da hormoni stresa blokiraju ovulaciju jajnika? Da li je od važnosti činjenica što već godinama ne uspijevam stabilizirat težinu(gubim i dobivam po 10-15kg)? Spolni hormoni su uredni.Da li postoji opasnost od neplodnosti? UNAPRIJED ZAHVALJUJEM
Martina

Dr Ivana Pavlić Renar

06.12.2001. 16:15

Fina regulacija menstruacijskog ciklusa ovisi o nizu čimbenika, pa tako brojni utjecaji mogu poremetiti pravilnost ciklusa. Istina, stres može uzrokovati neredovite i nepravilne menstruacije. Iz vašeg kratkog pitanja nije moguće zaključiti zašto tako varirate tjelesnu težinu. Ipak, može Vam se uputiti jedan općeniti savjet: pokušajte sami naći načina da se opustite, nađete snage u sebi da se suočavate sa svim problemima koji su neizbježni sastavni dio svakog života i da osnovne funkcije (prehrana, zdrav redovan i dovoljan san) provodite ritmično i redovno. Time ćete doprinijeti i regulaciji ciklusa. Nepravilnosti cikulsa se mogu regulirati hormonskim liječenjem - o tome se svakako treba posavjetovati s ginekologom. Sigurno da te nepravilnosti mogu smetati plodnosti, ali ne trajno. Naime, ciklus zovemo "menstruacijskim" jer je mjesečno krvarenje (menstruacija) ono što se najviše osjeća, ali je središnji događaj ovulacija tj. sazrijevanje jajne stanice. Neredovita krvarenja su uglavnom znak izostanaka ovulacije, a onda nije moguća oplodnja. To se, međutim, može i spontano riješiti, a kako je već napomenuto ginekološkim pretragama može se ustanoviti tip poremećaja i intervenirati s ciljem uspostave ovulacije time i plodnosti.