Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaktin


Autor Poruka

Anja

03.12.2001. 12:34

Postovana Doktorice,

prije 4 godine ustanovljen mi je mikroadenom na hipofizi i naravno jako visok prolaktin.Oko tri godine trosila sam Bromergon sto nije donijelo zeljene rezultate,u stvari poslije 10 dana terapije prolaktin se dovede na normalne vrijednosti ali kad peestanem da pijem terapiju opet se poveca kao i prije.Od marta ove godine trosim Dostinex i opet se sve ponavlja.Moj doktor mi je rekao da se prolaktin poveca zbog naglog prestanka uzimanja terapije te je savjetovao da postepeno smanjujem dozu ali cini mi se da je i to uzalud.Napominjem da svakih 6 mjeseci idem na CT i da nema nikakvih promjena.
Ovo su nalazi mojih hormona>
2 dan ciklusa
FSH 3.17 IU/L
LH 5.23 IU/L
ESTRADIOL(E2) 317 pmol/L
PROGESTERON 0,83 nmol/L
ANDROSTENEDION 2,4 ng/ml
8 dan ciklusa
FSH 9,3 IU/L
LH 13,4IU/L
170H-PROGESTERON 1,5 ng/ml
PROLAKTIN 8h-65,11h-33,14h-34 ng/ml
TESTOSTERON 0,98 nmol/L
SHBG-33,5 nmol/L
21 dan ciklusa
ESTRADIOL(E2)-628 pmol/L
PROGESTERON 28,3 nmol/L
KORTIZOL 8h-674,15h-298 nmol/L
T3-1,7 nmol/L
T4-86nmol/L
TSH-1,9 mlU/L
Ovo su nalazi bez ikakve terapije.
Prolaktin je sad 4396mU/L.
Molim Vas da mi date svoje misljenje,
s obzirom da lijecim sterilitet Vas odgovor mi je od velike vaznosti.
Unapred hvala.

Dr sc Ivana Pavlić Renar

07.12.2001. 11:24

Pojačano lučenje prolaktina: hormona hipofize je razmjerno čest uzrok bračne neplodnosti, zbog toga što previše prolaktina poremeti lučenje drugih hormona i prekida normalnu cikličku aktivnost hipofize i jajnika pa nema sazrijevanja jajne stanice (ovulacije). Razlog tome mogu biti benigni (dobroćudni) tumori u hipofizi koji luče prolaktin - adenomi. Bromkriptin (Bromergon) je lijek koji uspješno smanjuje lučenje prolaktina. Dobro ste primijetili da se ono pojačava poslije prestanka uzimanja. Stoga se i treba uzimati dugo vremena. Nema ozbiljnjih nuzpojava. Mučnina, nagli pad krvnog tlaka pri ustajanju, povremeno povraćanje, začepljen nos nuzpojave su koje se mogu pojaviti početkom liječenja, no kasnije su blaže i nestaju. Ako se lijek uzima s jelom bolje se podnaša. Kočenjem lučenja prolaktina uskoro se obično uspostavlja i normalni ritam lučenja drugih hormona, pojave se ovulacije i začeće je moguće. Drugi način liječenja (osim bromkriptina) je operacija kojom se odstanjuje suvišno tkivo hipofize. Podijeljena su mišljenja kada se odlučiti za koje liječenje (osim u slučaju velikih tumora koji pritišću okolinu kada svakako treba operirati što u Vas nije slučaj jer se radi o mikroadenomu). U Vas treba još strpljenja i suradnja ginekologa i endokrinologa pa vjerujem da će se problem riješiti.