Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


neredovite mjesecnice


Autor Poruka

IVA

28.12.2001. 19:52

Zbog neredovitih mjesecnica napravila sam hormonalne testove u 4.danu ciklusa.
rezultati:
T4 122.8 nmol/l
TSH 2.6 mIJ/L
FSH 5.66 IJ/L
LH 11.10 IJ/L
PROLAKTIN 459.2 mIJ/l
ESTRADIOL 0.15 nmol/L

Molim vas mozete li mi objasniti ove rezultate i kakva terapija je potrebna.Inace pregled vaginalnom sondom nije pokazao na problem policistickih jajnika.

Dr Ivana Pavlić Renar

03.01.2002. 13:47

Teško je interpretirati nalaze koje ste predočili jer različite metode imaju nešto drugačije referalne raspone, pa je važno da i oni budu navedeni (pogotovo je neuobičajeno koncentraciju prolaktina izražavati u J/L). U grubo, čini se da se radi o normalnom lučenju hormona štitnjače, a po ostalim homonima ne bi se sa sigurnošću moglo reći da se radi o potpuno regularnom ciklusu, ali nema značajnog nesrazmjera hormona. Nalaz prolaktina ne može se interpretirati bez referalnih vrijednosti. Što se tiče potrebe terapije, ovisi o Vašoj dobi, općem stanju i željama. Naime, u posve mladih i u žena pred menopauzu neredovite mjesečnice su uobičajene i ne treba ih uvijek "liječiti": najčešće se spontano uspostavi ritam (u mladih) ili se ciklus prekida (u onih drugih). Postoji li želja za trudnoćom ciklus treba regulirati uz ginekološki nadzor; ako nasuprot postoji želja za sigurnom kontracepcijom opet uz konzultaciju ginekologa treba odabrati metodu (napominjem da i inače nesigurna metoda računanja "plodnih dana" u neredovitim ciklusima ne dolazi uopće u obzir). Napominjem i da svako stanje tjeskobe ili napetosti, kao i tjelesne boli ili patnje koja traje dulje vrijeme može uzrokovati poremećaje menstruacijskog ciklusa koji se regulira kako se popravi i opće stanje.