Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


noga - amputacija - plastika


Autor Poruka

Suzana

08.01.2002. 16:28

Poštovani,
moj otac 76 godina star već 15-tak godina boluje od dijabetesa tip II (dobio ga je u poznijoj dobi). Prošle godine otvorila mu se je ranica na placu desne noge, nakon hospitalizacije u Vinogradskoj bolnici, pa potom i u Sveučilišnoj klinici "Vuk Vrhovec" određena mu je terapija Homorapom 4 x dnevno *+ adekvatna dijeta. Napominjem da je zadnjim 5 - 6 godina moj tata imao vrlo visoke vrijednosti inzulina (15, 22 itd.) u krvi, ali na žalost nije htio ići doktoru.
U kolovozu prošle godine amputiran mu je desni palac u bolnici Merkur, a kako rana nikako nije htjela zarasti i još jedan komadić stopala (do pete) mjesec i pol dana kasnije.
Rana mu se redoviti previja u kućnoj njezi, a zbog gangrene mu se stavljaju posbeni flasteri koji izvlače "gnoj" (ja sam u razgovoru s doktoricom shvatila sam da je noga amputirana do zdravog tkiva, pa mi nije jasno zašto se stavljaju flasteri). Unatoč tome svaki put kad mu kirurgica izvadi konce iz rade ona se ponovno otvori i još uvijek se stvara malo nekrotičnog tkiva (koje mu doktorica redovito odstranjuje).
Nakon razgovora o eventualnom tretmanu u Toplicama i cipeli kao ortopedskom pomagalu, kirurgica je napomenula da dolazi u obzir Thiercrh plastika kad se rana ispuni granulacijom (dio kože sa bedra bi se "zašio" na ranu).
Zanima me da li bih mogla saznati koliko je nužan takav zahvat, da li se radi samo o kozmetici ili i o potrebi? Da li će nova rana na bedru moći zarasti? Kakvo je vaše mišljenje o daljnjem lječenju i da li mi možete nešto malo više objasniti o trenutnoj situaciji?
Ispričavam se što je moje pitanje ovako dugačko, ali pokušala sam vam prenjeti događaje kojima se svi osjećamo prilično pogođeni, a ne znamo zapravo kome se obratiti za pomoć.
Najljepše se zahvaljujem na vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Suzana

Dr sc Ivana Pavlić Renar

15.01.2002. 21:45

Zbog slabosti velikih i malih krvnih žila, oštećenja živaca i kože problem dijabetičkog stopala i noge je jedan od vodećih problema bolesnika od šećerne bolesti. Kako sami vidite, terapija je dugotrajna i zahtijeva iznimno strpljenje. Kirurški se pokušava maksimalno odstraniti bespovratno izgubljno tkivo, uz istovremeno vođenje računa o mogućnosti rehabilitacije. Zarastanje rana i njihove ponovne infekcije dodatni su problem u bolesnika od šećerne bolesti. Sve što navađate je uobičajena i pravilna terapija koju treba dugotrajno provoditi. Plastika po Tierchu je tehnika kojom se komadići kože s drugog mjesta "sade" na područje koje treba prekriti. Kirurg za svakog bolesnika individualno može ocjeniti treba li i kada to napraviti. To nije ni u kom slučaju samo "kozmetika" nego način da se potpomogne cijeljenje bolesnog mjesta. Komadići su maleni, uzimaju se sterilnih tehnikama sa zdravih vitalnih mjesta i u pravilu nema problema s cijelnjenjem tih mjesta. Dok rane nisu potpuno zacijelile nema smisla forsirati agresivnu rehabilitaciju jer se može stanje pogoršati. Važno je da Vaš otac sada maksimalno savjesno provodi dijetu, prima inzulin uz mjerenje šećera u krvi i prilagodbu doze inzulina da bi vrijednosti šećera u krvi bile idealne, te redovno provodi tretman po savjetu kirurga. Ovo je teško stanje, ali uz strpljivo liječenje prognoza ne mora biti loša.

Suzana

16.01.2002. 12:35

Poštovana gospođo Pavlić Renar,
najljepše se zahvaljujem na Vašem odgovoru koji mi je dodatno pojasnio slijed događaja i uputio nas na pojačano strpljenje kojim se moramo "naoružati".
S poštovanjem,
Suzana