Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


novosti za dijabetičare


Autor Poruka

Kika

19.09.2002. 00:00

U časopisu Izvor br. 2/2001 na 35 str. prikazana je "injekcija bez igle".Zanima me dali je dotična injekcija ispitana u Hrvatskoj i dali je u primjeni kod nas?
Kakve su novosti sa dijabetičkim pumpicama u primjeni kod nas?
Dali je točno da se radi na izradi tableta sa inzulinom?
Kakve su uopće nade da se dijabetičari tipa 1 prestanu bockati već da se inzulin sam regulira putem "Lange....jastučića" tj. čipova.

Zabrinuta i znatiželjna mama dvanaestogodišnjeg dječaka

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.11.2002. 12:24

Injekcija bez igle o kojoj ste čitali u Izvoru je noviji način aplikacije inzulina kod kojeg se pod tlakom kroz kožu uštrcava inzulin. Navedena metoda je ispitana u Hrvatskoj i bilo bi moguće nabaviti navedeni aplikator. Što se tiče tableta – inzulina točno je da se na njima radi ali za sada u svijetu, pa tako i kod nas nisu još u fazi da se mogu primjenjivati na ljudima. Pumpe se u Hrvatskoj primjenjuju ali za sada samo sporadično, u indiciranih odraslih pacjenata.
S obzirom na navedeno i trendove istraživanja u svijetu savjetovala bih vam da za sada još uvijek ostanete vjerni “bockanju” a s obzirom na dob vašeg sina gotovo je sigurno da to neće biti za cijeli njegov život.Vjerojatnije je da će kroz koju godinu biti moguće dugoročnije rješavati problem nedostatka inzulina u dijabetičara tip 1 (npr.transplantacija Langenharsovih otočića).