Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pankreatitis


Autor Poruka

Nela

06.10.2001. 18:23

Štovani,

Suprug mi je u bolnici na odjelu intezivne njege nakon operativnog zahvata na slijepom crijevu i dreniranja gušterače. možete li mi detaljnije reći o pankreatitisu, što ga izaziva, koliko dugo bi mogao trajati oporavak i da li će nakon toga morati prijeći na poseban režim ishrane i način života
Unaprijed zahvalna
Nela

dr.sc.Ivana Pavlić-Renar

16.10.2001. 21:13

Akutna upala gušterače (pankreatitis) je teško stanje kada se probavni sokovi koje gušterača normalno luči u dvanaestpalčano i tanko crijevo ne mogu lučiti prirodnim putem nego se aktiviraju se u samoj gušterači. Često je povezan sa začepljenjem kanala kamencima. U našoj sredini najčešće se javlja uz alkoholizam, ali ne isključivo povezan s njime. Oporavak traje različito dugo, ovisno kojeg je inteziteta upala bila. U Vašeg supruga će vjerojatno dulje trajati jer je za pretpostaviti da se radilo o teškom obliku kada je bilo potrebno intenzivno liječenje. Prvo vrijeme se ne smije uzimati ništa na usta, a kasnije se postupno prelazi na tekuću, pa laganu hranu. Svakako će trebati trajno lagana prehrana o čemu će dobiti detaljne upute. U grubo: trebat će trajno izbjegavati masnu hranu, sve što nadimje (grahorasto povrće, svježe povrće, dizana tjesta, gazirana pića) i kloniti se alkohola u bilo kojem obliku. Moguća posljedica pankreatitisa, naročito ako se razvije kronično oštećenje, je i šećerna bolest. U tom slučaju, uza sve ove dijetne preporuke treba izostaviti pročišćene ugljikohidrate (šećer, med, slatkiše) i držati se preporuka o dijabetičkoj dijeti.