Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policisticni jajnici


Autor Poruka

Lorena

04.10.2001. 22:09

Postovani,
Radi neredovitih menstruacija ginekolog je pretpostavio da je rijec o policisticnim jajnicima.Poslana sam na ultrazvucne i hormonalne pretrage.Ultrazvukom(preko trbuha,a ne vaginalnom sondom) utvrdjeno je da su oba jajnika lagano policisticna.Nalaz hormonalnih pretraga izgleda ovako:
FSH...4,9
LH......9,8
TSH....0.79
ESTRADIOL.....95,4
PROGESTERON...3,3
TESTOSTERON....2,1
DHEA sulfat....13,2
T3....1,5
T4....90,8
Moji jedini problem su neredoviti mentrualni ciklusi.NEMAM problema niti s povecanom tjelesnom tezinom,niti s dlakavoscu,niti s aknama.Jeli kod mene uistinu rijec o policisticnim jajnicima i koja bi terapija za mene bila najbolja?Imam 22 godine.

dr.sc.Ivana Pavlić-Renar

16.10.2001. 21:25

Policistični jajnici znači da jajnici imaju mnogobrojne mjehuraste tvorbe (ciste) koje se ultrazvučno mogu vidjeti. U tom smislu može se, tmeljem opisa ultrazvučne slike, reći da imate policistične jajnike. Transvaginalnim ultrazvukom uvid je bolji, no u mršavijih žena i transabdominalano (kako vi kažete: preko trbuha) može se dobiti slika. Sindrom policističnih ovarija definira se endokrinim poremećajem često praćenim znakovima koje spomijete, a koje vi nemate. Mislim da za sada nije potrebno nikakvo liječenje jer se i ne radi o bolesti. Međutim, postoji vjerojatnost da kada budete zainteresirani za trudnoću nećete moći lako zanijeti. Tada će tek biti potrebno liječenje koje se vrlo uspješno može provesti pa Vam savjetujem da tada potražite dodatni ginekološki savjet. Napominjem, međutim, da ne računate da sigurno ne možete zanijeti i ukoliko za sada želite izbjeći trudnoću koristite neku metodu kontracepcije.