Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici


Autor Poruka

Lucija

22.02.2002. 19:12

23 godine
Dijagnosticirani su mi policisticni jajnici i terapija Diane 35 mi je pomogla otkloniti tegobe kao dlakavost i akne.

U donjem predijelu, gdje su jajnici, a i nizi dio trbuha uvijek primijecujem pomalu naotecenost.
1)
Da li ova dijagnoza moze uzrokovati bilo kakvu nadutost ili naotecenost?
2)
Da li postoji nesto drugo osim Diane 35, uzimam ih sad 4 mjeseca, i da li mi preporucujete da ih stalno uzimam ( buduci da dobro na njih reagiram) i sto ciniti, ako kad se zeli zatrudnjeti ( imala sam prije relativno redovitu menstruaciju)
3)
Iako sam jako smanjila prehranu, jako mi je tesko smrsaviti, sto preporucate?

PUNO HVALA

Lucija

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

12.03.2002. 23:04

Nema razloga da prekidate terapiju kada na nju dobro reagirate. Jedino kada budete željeli trudnoću jasno treba prekinuti ovom terapijom. Što se tiče tjelesne težine, uz policistične jajnike je povezan tzv sindrom rezistencije na inzulin što je takav metabolički sklop koji uvjetuje sklonost debljini i šećernoj bolesti. Naime, takav organizam, grubo rečeno, vrlo racionalno koristi energiju iz hrane i lako je sprema u rezerve (masti). Drugim riječima, za normalno funkcioniranje treba manje hrane. Na to se morate naučiti i ne "slušati" apetit niti se uspoređivati s drugima što se tiče količine jela. Jedite zdravo i malo, ali ne kampanjski (dok ste "na dijeti"blunk nego neka vam to bude navika. I bavite se redovno tjelovježbom - također stalno.