Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici i simptomi


Autor Poruka

Ivana

03.03.2003. 18:57

Pozdrav!

Prije 4 i pol godine dijagnosticirani su mi policisticni jajnici. Do nedavno nisam imala nikakvih simptoma koji se u tom slucaju mogu pojaviti, cak su mi i mjesecnice bile savrseno uredne.
Medjutim, prije nekih dva mjeseca primjetila sam da mi je izraslo dosta crnih dlacica na bradi i iznad gornje usnice. Na to sam bila spremna i nisam se iznenadila. No, pocela mi je ispadati kosa i zbog toga sam se jako zabrinula. Nasla sam puno informacija na Internetu i o sindromu samom i o metodama lijecenja i dijeti, itd...
Trenutacno ne uzimam nikakvu terapiju, ali sam se narucila za ginekoloski pregled i namjeravam se posvetiti mom problemu.
Zanima me sto u medjuvremenu mogu napraviti kako bih barem sprijecila daljnje ispadanje kose. Da li da uzimam neke vitaminske preparate za jacanje vlasista?
Isto tako me zanima, ukoliko se jednom hormoni uspiju stabilizirati, stanje se relativno dovede u red, hoce li kosa koja je ispala ponovno narasti?
Uzasno sam zabrinuta zbog svega i molila bih vas da mi odgovorite.
Najljepsa hvala!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

19.03.2003. 13:39

Od lokalnih metoda (metoda na mjestu pojave) za dlakavost efekt imaju jedino kozmetičke metode uklanjanja dlačica dok se za ispadanje kose umjereno uspješno primjenjuju pojedine kreme i losioni. No ti efekti su kratkoročni i umjereni. Antiandrogeni hormoni zajedno sa popravljanjem razina hormona jajnika pružaju najveću nadu za rješavanje vaših problema (poboljšanje u većine žena). No takva terapija je potrebna dokle god se problem koji je uzrokovao sindrom ne riješi, ponekad trajno. Stoga bi najbolje bilo da se obratite ginekologu (kao što ste i planirali) koji će nakon pregleda i razgovora (važno je znati i da li planirate trudnoću i ako da kada) sa vama procijeniti potrebu liječenja. Treba napomenuti da razlozi ispadanja kose u žena mogu biti vrlo različiti pa porazgovarajte o tome i sa svojim obiteljskim liječnikom.