Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policistični jajnici-još jednom


Autor Poruka

ema

20.10.2001. 02:57

Poštovani,
cijeli ''paket'' problema vezanih uz dijagnozu policističnih jajnika, u dogovoru s ginekologom, rješavam terapijom Dianama35- i sve nekako, više, manje ide na bolje... no postoji jedan problem koji me brine a ne uspjevam ga riješiti: unazad tri do četiri godine (otkako postoji problem policističnih jajnika) moja tjelesna težina se počela povećavati pa je s nekadašnjih 60-ak kg ona danas oko 75 kg. Ova prekomjerna težina nije samo estetski problem već je osjećam i kao opterećenje za kralježnicu, zglobove, a povremeno imam i srčane aritmije (prepisan je Ormidol). 35 mi je godina.
Molim Vas, dakle, za savjet: kako se riješiti viška kilograma koji su nastali kao posljedica hormonskih poremećaja?
Sa zahvalnošću i s poštovanjem.. pozdravi.

zeljka

05.11.2001. 22:03

Već dvije-tri godine imam probleme s policističnim jajnicima. Recimo da redovito idem na pretrage. Do sada sam sa terapijom bila zadovoljna. Uzimala sam Diane35 i menstruacije su mi se popravile. Dobivala sam ih svaki mjesec redovito, smršavila sam 19 kg dijetom i dlakavost se povukla. Udala sam se prije 4 mj. i željela bih ostati trudna. Znam da to bude išlo malo teže i toga me je najviše strah. Više ne pijem Diane pa mi se opet sve poremetilo. Nemam više redovite menstruacije pojavila se dlakovost i akne. Udebljala sam se 6 kg. i opet sam nezadovoljna sa sobom. Sada moram na još neke pretrage i nadam se da će uroditi plodom. Liječim se u Petrovoj bolnici kod dr. Vrčića i do sada sam sa njime zadovoljna.
To je za sada sve. Ako se što u međuvremenu desi (trudnoća) s veseljem ću vas obavijestiti.

Dr Ivana Pavlić Renar

14.11.2001. 15:54

Bez obzira koji razlog stimulira debljanje, za njega je potreban i povećan unos hrane. To povećan ne znači da jedete apsolutno više, nego da hormonski status čini metabolizam takvim da je za uredno funkcioniranje potrebno jako malo, a sve ostalo se "slaže" u rezervu. Kod policističnih jajnika ovo nastaje zbog prateće neosjetljivosti na inzulin. Djelomično ovaj efekt može umanjiti lijek metformin, pa pri slijedećoj konzultaciji s ginekologom pitajte za tu mogućnost. Dakako, lijek nikako nemojte uzimati bez konzultacije. I nemojte zaboraviti: bez ustezanja od hrane nema regulacije tjelesne težine, bez bzira na hormone.
Od srca Vam želim dobar ishod terapije koji spominjete u zadnjoj rečenici, uz napomenu: u tiom slučaju metformin ne dolazi u obzir ( u trudnoći ga se ne smije uzimati).
Dr. Ivana Pavlić-Renar