Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Posljedica tumora na hipofizi


Autor Poruka

Jelena

26.05.2002. 00:59

Imam 30 godina, a moj problem ima korijene još od prije 1996. godine. Naime, tada mi je dijagnosticiran adenom hipofize, te je u lipnju operiran transnazalno, a rezidua je operirana transkranijalno u prosincu iste godine. Još od prve operacije sam na terapiji sljedećim lijekovima: Cortef (20+10 mg/dan), Bromergon (zadnje vrijeme 5+5 mg/dan), Euthyrox100 3/4 tablete dnevno), Minirin (prema potrebi), te Cycloproginova. Primarno je najveći problem bio s izuzetno visokim hormonom rasta i prolaktinom, međutim i to se s vremenom normaliziralo. Meni subjektivno sad najveći problem predstavlja previsoka tjelesna težina, pa Vam se zbog toga i obraćam. Naime, na 165 cm visine imam 130 kg. Prije problema s hpofizom uvijek sam imala težinu koju sam smatrala normalnom (58-60 kg) i s kojom sam se osjećala ugodno, ali sada mi i najmanje opterećenje predstavlja veliki napor: npr. već nakon 5 minuta hodanja tako me bole leđa i zglobovi na nogama da ne mogu dalje hodati. Ti bolovi u zglobovima i strah da ne bih oštetila kakve koštane strukture u zglobovima sprječavaju me da se natjeram na ozbiljnije bavljenjem nekom fizičkom aktivnošću. Inače, moja prehrana je bazirana na vegetarijanskom odabiru namirnica i pokušavam se disciplinirati što se količina tiče kako ne bih prelazila 800 kcal dnevno. Ne znam više što da radim, samo znam da ovakva ne mogu i ne smijem ostati. Postoji li nešto što bi pomoglo meni i sličnima? Hvala.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.11.2002. 11:58

Iz vašeg pisma razabire se da je hormonalni status sada uredan te je nemogućnost gubitka kilograma posljedica izrazito smanjenog utroška energije zbog nekretanja (navodite da dnevno uzimate 800 kcal koje bi uz prosjećnu fizičku aktivnost dovodile do gubitka na težini).
Dobro navodite da takvi ne smijete ostati ne samo zato što se ne osijećate ugodno već je takva gojaznost opasna za vaše zdravlje stoga vam preporučam da se javite u neku od ambulanta za pretilost gdje će se nakon pregleda i razgovora sa liječnikom (detaljnijim uvidom u vaše zdravstveno stanje) odrediti terapija koje je za vas najpovoljinija. Suvremeni pristup liječenja pretilosti osim usvajanja higijesko dijetetskih navika može uključivati i druge trerapijske postupke – tablete ili kirurško liječenje no za optimalnu individualnu terapiju potreban je deteljniji uvid u stanje pacijenta za što je potreban detaljan pregled.
Ambulanta za liječenje pretilosti nalazi se između ostalog i u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac gdje se za pregled možete predbilježiti osobno ili telefonski.