Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi sa stitnjacom


Autor Poruka

Ena

08.06.2002. 00:31

Imam 21 godinu. Vec par mjeseci osjecam iznenadne napade slabosti i osjecaja "lebdenja". To nije popraceno nikakvim bolovima ni mucninom u zelucu. Jednostavno imam osjecaj klecanja nogu. Primjetila sam poremecaje u raspolozenju i jako sam razdrazljiva, te se cesto rasplacem.
Dr. opce medicine uputio me na pregled stitnjace, gdje su iz uzoraka krvi utvrdjene slijedece vrijednosti T4 214,5 i TSH 4,3. Tlak mi je normalan, a ponekad uocavam malo pojacan puls.

Zbog policisticnih jajnika vec devet mjeseci mjeseci koristim Cilest. Dr. mi je preporucio da prekinem sa tom terapijom, jer je mozda doslo do cjelokupnog poremecaja hormona.

U tjedan dana po prestanku terapije izgubila sam cetiri kg.

Moze li to biti povezano sa pojacanim radom stitnjace?

Hvala

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.11.2002. 12:17

Navedena razina hormona štitnjače je povišena te zahtijeva daljnje liječenje zbog čega vam preporučam da se javite specijalistu internisti- endokrinologu koji će nakon pregleda možda učiniti neke dodatne pretrage te vam nakon toga odrediti terapiju.
Vaš gubitak na težini gotovo sigurno je uzrokovan pojačanim radom štitnjače kao i dio ostalih simptoma koje navodite a navedene tegobe će nestati nakon što počnete uzimati lijekove.
Kako nije vjerojatno da je navedeni poremećaj u radu štitnjače uzrokovao Cilest njegovo izostavljanje iz terapije nije niti potrebno.