Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


UPOMOC,POLICISTICNI JAJNICI


Autor Poruka

Ema

03.12.2001. 22:46

Imam 24.g. moj veliki problem su neredovite mjesecnice vec godinama,po nekoliko mjeseci(3-6)ne dobijem,pa mi onda doktor izazove krvarenje sa Dabrostonom i tako godinama.Ustanovljena dijagnoza je:"policisticni jajnici".Vise nemam snage da idem lijecniku sve me to umara,imam akne po licu,pomalo se i debljam.Po Vasem misljenju da li bih trebala poceti piti Diane 35,ili neku drugu terapiju(trenutno nisam imala mjesecnicu sada ce treci mjesec).Lijecnik mi je rekao prije 3 mjesec da izvadim hormonalne nalaze u prvom dijelu menstrualnog ciklusa sto sam i ucinila.Evo tih rezultata:FSH-2,73; LH-3,93; ESTRADIOL-138,65; PROGESTERON-2,66; PROLAKTIN-219; testosteron 2,31.
Molim Vas da ako mozete da mi napisete sto bi nilo najbolje za mene.
S POSTOVANJEM,
LIJEP POZDRAV,EMA.

Dr sc Ivana Pavlić Renar

07.12.2001. 12:50

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem je naznačena i rezistencija na inzulin što je povezano sa sklonošću debljanju. Stoga pazite na prehranu i nastojete se baviti redovno tjelesnom aktivnošću. Ne bi bilo loše posavjetovati se sa specijalistom za endokrine i metaboličke bolesti jer dolazi u obzir i uzimanje jednog lijeka koji djelomično korigira ovaj poremećaj, a opaženo je da pomaže i pri uspostavi menstruacijskog ciklusa (lijek se zove metformin).
Inače, policistični jajnici nisu bolest u užem smislu nego stanje organizma koje se regulira ovisno što osoba koja ga ima treba. Posljedica neregularnih hormonskih odnosa je izostanka ovulacije (sazrijevanja jajne stanice). Stoga možete imati problema sa zanošenjem i želite li trudnoću treba se savjetovati s ginekologom radi stimulacije ovulacije. Ako niste zainteresirani sada za trudnoću može se uzimati oralni kontraceptiv (kao Diane) čime se postigne manje lučenje androgenih hormona (iako po nalazima koje ste poslali to ne izgleda problem - vjerojatno zato Vaš ginekolog nije prepisao tu terapiju). U tom slučaju biste imali krvarenja nalik na menstruaciju između svakog cilusa tableta. Uzimanje preparata gestagena (kao Dabroston) uvjetovat će kao i do sada krvarenja kao menstruacija koje je znak ljuštenja sluznica maternice koja se poslije toga regenerira (obnovi). Nema razloga ne nastaviti istom terpijom. Nemojte brinuti, ovu terapiju se može dugo uzimati bez ikakve opasnosti.