Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


radiojodna terapija


Autor Poruka

Tamara

12.03.2003. 22:55

Imam 27godina,a prije cetiri godine ustanovljeno je da imam hipertireozu.Terapiju sam zapocela sa "Favistanom",zatim je uslijedila alergija na taj ljek i poslije krace pauze ponovo je zapoceta terapija sa ljekom"Propiltiouracil".Posle nekoliko dana,ponovo sam dobila alergiju,pa je terapija opet prekinuta.Tada su mi,u ozuljku dali"radio-jodnu"terapiju,koja se pokazala efikasnom prvih sest mjeseci,da bi posle toga usljedio drastican rast hormona!U sijecnju,ove godine,opet sam imala "radio-jodnu"terapiju i sada su hormoni u redu(T3-2,9 TSH<0.15)Napominjem da trenutacno pijem"Favistan"1/4dnevno i da, za sada nemam alergiju!
Zanima me,kako je moguce da sada nemam alergiju na "Favistan"i kakve posljedice mogu biti od radiojodne terapije?Moja lijecnica me je uvjerila da takav jod ispari iz organizma za 6mjeseci,a drugi lijecnik je rekao da ne smem ostati u drugom stanju bar dvije godine!Da li cu ja ikada smijeti ostati u drugom stanju,bez ikakvih posljedica,sto zbog joda,sto zbog problemima sa stitnjacom?Zanima me vase misljenje,jer vise ne znam kome da vjerujem?!
Unaprijed zahvalna Tamara!