Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stitna zlezda


Autor Poruka

ana

12.01.2003. 13:44

Javljam se prvi put.Moja mama ima 49 godina,i vec dugo ima problema sa stitnom zlezdom.Na zadjnjem ultra zvuku receno joj je da ima u predelu stitne zlezde 4 kvrzice,kuglice(ne znam kako bih to nazvala)i da je jedna od njih cisticna.ja stvarno ne razumem to,ni sta je zapravo
ali me intresuje da li je to opasno i da li zahteva operaciju.sta treba uraditi u takvoj situaciji.Ima problema i sa srcem koje nekada ubrzano kuca i ima gusenja.
Unapred zahvalna.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

03.02.2003. 16:46

Prema navedenim podacima ne može se sa sigurnošću reći o čemu se radi. vašoj su majci potrebne daljnje pretrage – punkcija čvorića i određivanje hormona štitnjače u krvi i tek uz te nalaze će biti moguće reći o čemu se radi. Ubrzan rad srca može biti uzrokovan povišenom razinom hormona štitnjaće ali ne mora, a s obzirom na gušenje (pogotovo ako se javlja u naporu) jako je važno da se vidi radi li se o slabljenju srčanog mišića, možda i bez veze sa štitnjačom.