Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistični jajnici


Autor Poruka

Marina

07.01.2003. 23:31

Imam 22 g. i tek prije nekoliko mjeseci dobila sam potvrdu liječnika da imam policistične jajnike (18 cista na desnom, na lijevom nešto manje).Prvu menstruaciju dobila sam kakda sam imala 12 godina. Do tada sam bila normalne težine. Nakon toga počela sam se naglo debljati, a sve menstruacije su bile bolne, obilne i dugotrajne (7-9 dana). Ciklus je trajao 3 - 6 mjeseci. Prvi put sam bila kod ginekologa sa 14 godina kada mi je propisan Dabroston koji sam s prekidima uzimala do 16. godine. U tom razdoblju pojavila mi se izrazito pojačana dlakavost na bradi, nadusnici, donjem dijelu trbuha i po nogama i dosegla sam težinu od 105 kg na 178 cm visine. S vremenom težina mi se stabilizirala na 90 kg. Od ginekologa sam dobila preporuku da uzimam Triquilar do daljnjeg (u stalnoj sam vezi) i da pazim na prehranu te pokušam smanjiti težinu što nisam uspjela. Cijela obitelj, pa tako i ja, hranimo se uravnoteženo i zdravo (puno voća i povrća, od mesa uglavnom perad), radim posao koji zahtijeva puno kretanja i umjerene fizičke napore. U obiteljskoj povijesti bolesti s majčine strane ženski dio pati od poremećaja rada štitnjače. Kako se liječi sindrom policističnih jajnika i kako da smanjim tjelesnu težinu? Da li je terapija koju primam dovoljna i odgovarajuća?

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

03.02.2003. 16:45

Žene sa POCS imaju smanjenu mogućnost začeća (plodnost) ali često i veći rizik oboljevanja od ateroskleroze i šećerne bolesti. Smanjena plodnost postaje problem kada žena želi zanjeti što se tada određenim postupcima i ljekovima uspješno rješava.
Drugi problem – povišen rizik ateroskleroze i šećerne bolesti – je kroničan. Promjena načina života, tj usvajanje zdravih navika: više kretanja i tjelovježbe općenito, zdrava prehrana, postizanje i održavanje idealne tjelesne težine je najbolji oblik liječenja , odnosno najučinkovitiji način umanjenja tog rizika. time se donekle čak popravlja i plodnost. “Lifestyle modification”, što je engleski naziv ovog očuvanja zdravlja, ili prevencije bolesti, podrazumijeva i dijetni režim prehrane. Za Vas je važno paziti na općeniti energetski unos te izbor ugljikohidrata. Ne uzimati pročišćene (konzumni šećer, bijelo brašno) nego grube ugljikohidrate i što više dijetnih vlakana (integralno brašno, integralna riža, mahunarke i sl.), uzimati manje količne hrane te se još više kretati. Ukoliko navedenim mjerama ne uspijete smanjiti tjelesnu težinu možete se obratiti u neku od ambulanata za pretilost ( u Zagrebu se u svim ‘velikim’ bolnicama nalaze takve ambulante a za pregled se možete predbilježiti najčešće i telefonski)