Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trigliceridi i holesterol


Autor Poruka

Nadja

14.01.2003. 09:06

Moja majka ima 65 godina. Posljednji nalaz krvi je pokazao da su joj vrijednosti holesterola i triglicerida povisene. Holesterol iznosi 6.8 mmol/l, a trigliceridi 2.67 mmol/l. Mozete li mi, molim Vas, napisati nesto vise o posljedicama povisenih triglicerida holesterola i odgovarajucem nacinu prehrane.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

03.02.2003. 16:47

Vrijednosti triglicerida koje navodite jesu povišene, kao i vrijednosti ukupnog kolesterola. Za početak vaša majka bi se trebala pridržavati dijete koja podrazumijeva smanjene količine ugljikohidrata – krumpira, tijesta, kruha, riže, slatkog. Zbog ostalih masnoća treba izbjegavati masnu hranu (mliječne proizvode s više od 1,5% mlječne masti, masno meso, kožicu s peradi, iznutrice). Za iscrpniji odgovor bilo bi dobro da znamo i ostale vrijednosti masnoća te također da li bolujete od neke druge bolesti. Konačano mišljenje o opasnosti od ovolikih vrijednosti kolesterola ovisi i o omjeru ‘lošeg’ LDL i ‘dobrog’ HDL kolesterola (često žene poslije menopauze imaju povišene vrijednosti ukupnog kolesterola no kako se to povišenje ostvaruje na račun i ‘dobrog’ HDL kolesterola ono ne predstavlja toliku opasnost za organizam kao povišenje uzrokovano povišenjem samo ‘lošeg’ LDL kolesterola). Napominjem da treba postići i oržavati idealnu tjelesnu težinu i provoditi tjelovježbu.
Nakon 6 mjeseci kontrolirati nalaze masnoća. Ako postoje neke druge bolesti koje ugrožavaju krvožilni sustav (angina pektoris, dijabetes) a razine masnoća unatoč više od tri mjeseca dijete nisu dobre, treba dodati lijekove.