Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača


Autor Poruka

Anita

10.10.2001. 17:56

Hyperthyreosis, Thyreoiditis subac. De Quervain susp. Struma gl. thyroideae
Unatrag 3. mj. povečana štitnjača, nema smetnje disanja, rodila prije 2 godine, buljavost očiju, umor, nervoza, ljutnja.
Nalazi: TSH 0,0 FT3 13,17 FT4 37,38 ; SE 28/65, L:13,70 X109/L
Nakon prvih nalaza terapija: PROPILTIOURACIL 5O mg (4 tab.dnevno), PROPRANOLOL 20 mg. Stanje se nije popravilo pa je terapija povečana na PROPILTIOURACIL 50 mg (8 tab. dnevno), PROPRANOLOL 20 mg.
EKG: sinus ritam fr. 75/min, PQ 0,18 s, visoki T valovi anterolat.

Molim Vaše mišljenje što se tiče dijagnoze, terapije i možebitnih daljnjih pretraga.

S poštovanjem,

Anita

dr.sc.Ivana Pavlić-Renar

16.10.2001. 20:49

Hipertireoza je stanje pojačanog lučenja hormona štitnjače: trijodtirpnina (T3) i tirozina (T4) zbog čega je onda priječeno lučenje hormona hipofize koji stimulira štitnjaču (TSH). Nalazi koje ste napisali odgovaraju ovakvom stanju. Većina simptokma koji se navode mogu se tumačiti viškom hormona štitnjače. Propiltiouracil (PTU) je lijek koji smanjuje aktivnost štitnjače, a Propranolol blokator adrenergičnih receptora koji smanjuje intenzitet simptoma koji su posljedica pretjerane aktivnosti adrenergičnog živčanog sustava pod djelovanjem viška hormona štitnjače. Dakle, liječenje propranololom je simptomatsko i kako PTU počne kočiti pretjerano lučenje hormona štitnjače, tako treba sve manje propranolola. Daklje, liječenje koje se navodi je logično i uobičajeno, doza PTU nije polučila učinak, pa je pojačana. Potreban je svakako daljnji specilalistički nadzor.
Različiti su uzroci pojačane aktivnosti štitnjače. U mlađih žena je to najčešće difuzna struma (jednoliko povećanje hiperaktivne štitnjače) s antitijelima koji stimuliraju rad žlijezde. Liječi se lijekovima poput PTU, u obzir dolazi (u starijih ljudi) radiojod liječenje ili operacija.
De Quervainov tireoiditis je upala štitnjače, obično praćena jakim bolovima u predjelu vrata i visokom temperaturom. Traje različito dugo i liječi se simptomatski (protuupalnim sredstvima). Zbog akutnog i subakutnog oštećenja može se naglo razviti hipertireoza, ali i biti praćena i kasnijom hipotireozom (manjkom hormona)- oboje uglavnm prolazno. Sama upala prolazi nakon par tjedana. Po opisu koji ste dali manje je vjerojatno da se radi o de Quervainovom tireoiditisu, iako ga se ne može isklučiti.