Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača


Autor Poruka

Tea

27.01.2003. 11:11

Moja majka ima 55 g. i od 35.g. nema menstruacije. Mislim da joj je 1985.g. definirano deficit serumskog nosača hormona štitnjače, tako nešto. Ide 1 godišnje na pretrage hormona štitnjače i pregled kod doktora ................ u Splitu.
Prije mjesec dana primjetila je na listu desne noge crvenu flekicu na koži ispod koje je mali čvorić. Napravila je krvnu sliku i vrijednosti su joj uglavnom u normali osim: AST (GOT) 37; ALT ( GPT) 50; gGt 107 i kolesterol UK 8,90 koji nisu u normali.
Ima povremenu temperaturu oko 37 stupnjeva i uglavnom se osjeća slabo. Majka ima vrlo visoku težinu, ali je bez obzira na nju vrlo dobro pokretna i vitalnog općeg stanja, ali više zbog pozitivnog duha nego stvarnog fizičkog stanja.
Molila bi da mi rečete kakve bi pretrage trebala izvršiti i na što ukazuju ovi rezultati krvnih pretraga. Ukoliko su potrebni još neki podaci poslati ću vam ih.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

21.02.2003. 08:45

Laboratorijski nalazi koje navodite (AST, ALT, GGT ) su povišene aktivnosti jetrenih enzima. Mogli bi biti povezani s povišenom tjelesnom težinom a možda i problemima sa žući. Ukupni kolesterol u krvi je visok i zbog toga treba dijeta, te dodatno savjetovanje. Ne bude li rezultata uz dijetu, posebno ako ima drugih čimbenika koji ugrožavaju njen srčanožilni sustav, možda će trebati i lijekovi.
Nije baš iz vašeg pitanja jasno osjeća li se Vaša mama dobro ili ne: na jednom mjestu kažete da se uglavnom osjeća slabo, a kasnije da je vitalnog općeg stanja. Uzroci povišene temperature su mnogobrojni i bez detaljnog pregleda nije moguće znati što se dešava. Najbolje da se ona sama obrati prvo svom obiteljskom liječniku radi iscrpnjeg razgovora i pregleda.