Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača


Autor Poruka

Jelena

09.01.2002. 01:45

Moja majka ima problema sa štitnjačom. Zanima me sve o štitnjači kao zdravstvenom problemu, te kako joj ja mogu pomoći u svezi toga.

Dr sc Ivana Pavlić Renar

15.01.2002. 22:50

Štitnjača ili tireoidna žlijezda luči tiroksin i trijoditironin (T4 i T3) - hormone koji utječu praktički na čitav metabolizam. "Nadređena" žlijezda joj je hipofiza (nalazi se u glavi, u središnjem dijelu lubanje i luči hormon koji stimulira štitnjaču - TSH), a njoj "nadređen" je dio mozga - hipotalamus koji luči hormon koji stimulira hipofizu na lučenje TSH. Za stvaranje hormona štitnjača treba jod, pa je dostatna količina joda u hrani nužna za pravilan rad štitnjače. To se osigurava obaveznom jodinacijom (dodavanjem joda) u kuhinjsku sol. Pojačano lučenje hormona štitnjače (hipertireoza) može biti uzrokovan antitijelima koja stimuliraju štitnjaču (varijanta toga je Basedovljeva bolest) ili hiperaktivnim čvorom u žlijezdi. Suprotno tome, smanjenje lučenja hormona štitnjače najčešće je uzrokovano antitijelima koja razaraju aktivne stanice u štitnjači. Danas postoje učinkoviti lijekovi kojima se pretjerana aktivnost štitnjače može suzbiti, a isti se učinak može dobiti i primjenom radioaktivnog joda ili operacijom čvora ili dijela hiperaktivne štitnjače. S druge strane, postoje preparati hormona štitnjače u tabletama kojima se može u potpunosti nadoknaditi njihov nedostatak. Akutna upala štitnjače je relativno rijetka, bolna, s prolaznim pojačanim ili smanjenim aktivnošću hormona, uglavnom bez posljedica. Maligni tumori štinjače nisu česti i uglavnom se uspješno i potpuno liječe.
Kako vidite, postoji širok spektar problema vezanih uz štitnjaču i ne može Vam se detalnije reći o problemu Vaše majke budući da nista napisali koji je njen problem. U svakom slučaju, danas se svi poremećaji štitnjače mogu uspiješno pratiti i liječiti.