Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


znojenje dlanova


Autor Poruka

senka

14.01.2002. 20:19

U zadnjih mjesec-dva pojačano mi se znoje dlanovi. To je počelo nakon višemjesečnog stresnog razdoblja, u kojem sam bila veoma nesretna, stalno zabrinuta i uplakana... Taj period je sada iza mene i mislim da sam uspješno prevazišla probleme koji su me mučili. Laički pretpostavljam da je znojenje dlanova (ruke su mi inače uvijek hladne) reakcija na stres kojem sam bila izložena, ali me ipak zanima Vaše stručno mišljenje o tome, odnosno da li je pametno čekati da ovo prođe 'samo od sebe', ili bih se trebala obratiti liječniku.

Imam 30 godina. Tjelesna težina mi je normalna i stabilna, menstrualni ciklus redovan. Nemam drugih zdravstvenih tegoba, koje bih mogla povezati sa problemom pojačanog znojenja dlanova... Od prije znam da sam sklona psihomatskim poremećajima, jer sam u srednjoj školi imala problema sa disanjem (osjećaj da ne mogu udahnuti 'do kraja). Nakon brojnih pretraga, rečeno mi je da se radi o reakciji na stres i da će to proći 'samo od sebe'. Tako je i bilo. Taj problem se i sada javlja povremeno, kada sam pod velikim pritiskom, a inače radim stresan posao...

Molim Vas da mi savjetujete šta da radim. Da li da čekam, i do kada, da ovo pojačano znojenje dlanova prestane? Ukoliko nije reakcija na stres, šta uopće može uzrokovati znojenje dlanova?

Unaprijed hvala.

Dr sc Ivana Pavlić Renar

15.01.2002. 21:52

Najvjerojatnije ste sami pravilno postavili problem. Pokušajte se relaksirati obratite pažnju na zdrav način života - što više tjelovježbe, prabvilnu prehranu i dovoljno spavanja i to će vjerojatno proći. Ne navodite nikakve druge simptome koje bi ukazivali na neko bolesno stanje koje bi moglo biti praćeno i znojenjem dlanova, pa mislim da za sada ne treba raditi neke posebne pretrage. Jedino ako ovo znojenje dlanova u dogledno vrijeme ne nestane, porazgovoarajte sa svojim obiteljskim liječnikom o općem stanju Vašeg zdravlja da bi isklučili kakav problem kojeg možda sada niste svjesni.