Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


štitnjača


Autor Poruka

Danijela

23.01.2002. 01:11

Iako nisam imala nikakvih simptoma u trudnoći sam primjetila povećanu štitnjaču te nakon Endokrin. pregleda dijagnosticirana mi je Struma nodosa gl. thyroideae grad.IITSH 0,48 T4 131,8 T3 2,6 FT4 12,1 FT3 6,9 , UZV:Inhomogena,izoehogena štitnjača sa čvorom 1. režanj ispunjen septiranim cističnim čvorom 25x20x37 mm.Punkcija big-smileesno:nešto periferne krvi,nakupina tireocita i po koja krpica koloida. Lijevosaddio koji je povećan)nešto periferne krvi,nakup. tireocita,dosta difuznog koloida,fagocita štitnjače i nešto eritrofaga.Dg: mješana struma,bez terapije,kontrola.Do sada nisam teže bolovala imam 26 god,pušač sam i do sada nisam imala nikakvih simptoma poremećaja rada štitnjače.Po porodu ponovno mi se povećao lijevi režanj i primjetila sam da se nakon uzrujavanja ponovno poveća,a uz to imam nesanicu,vrtoglavice,znojenje u valovima,osjećam neki nemir i nervozu i povremeno lupanje srca.Na kontroli još nisam bila i zanima me što znači "mješana struma"i kako se liječi i dali cistična tvorevina ukazuje na tumor štitnjače.

Adela

24.01.2002. 10:07

Molim Vas za odgovor!
Imam smanjeni rad štitnjače te Vas molim za Vaš odgovor o tom poremećaju.
Hvala!

Dr sc Ivana Pavlić Renar

25.01.2002. 23:49

Ukupno 0,5-1% stanovništva ima smanjeni rad štitnjače. U mlađih žena je najčešće znak kronične upale i to autoimunog (Hasimotovog) tireoiditisa. Postoje i neki drugi, rijeđi, uzroci ovog stanja. Hormoni štitnjače su nužni za uredan metabolizam, pa ih je svakako potrebno nadoknađivati. U mladih inače zdravih ljudi to se postiže hormonom štinjače (tiroksinom) u tabletama - uobičajene doze su 2-2,5 mikrograma po kilogramu poželjne tjelesne težine. U starijih ljudi, a posebno onih s bolešću srca potrenu dozu koja je inače niža se uvađa postupno. Tijekom liječenja koje je trajno povremeno treba kontrolirati razine hormona u krvi da se osigura da je nadoknada hormona dobra.

G. Z.

17.02.2002. 12:19

Dr Pavlić Renar

Pred oko godine dana mi se pojavilo malo zadebljenje na lijevoj strani vrata u predjelu štitnjače. Ne raste dalje i ne čini mi nikakve poteškoće. Stara sa 61 god. Molim savjet.

zahvaljujem

Biba

kreso

06.03.2002. 20:29

U koje se organe metastazira medularni karcinom štitnjaće, te koje su šanse za lječenje i preživljavanje oboljelih?