Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Štitnjača i kolesterol!


Autor Poruka

Koli

28.02.2003. 11:10

Postovani ovo su moji nalazi:
TSH 1.3
FT4 11,4
FT3 5,4

i dr. kaze da je to ok, no meni je i dalje zadebljana stitnjaca.
Zanima me koje su granicen vrijhednosti za gore spomenuto!

kolesterol 6,85
HDL 1,19
LDL 5,18
trigliceridi 1,05
lipidogram 2a

Imam 26 godina, i zanima me na koji nacin mogu rjesiti ovaj problem povisenog kolesterola.
Na koliko Kcal dijetu bih trbalal provoditi i da li moram piti neke lijekove.
Inace visoka sam 170 cm i imam 84 kg (nazalost), ne pijem nikakve lijekove.

Unaprijed hvala!

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

19.03.2003. 13:37

Vrijednosti hormona štitnjaće koje navodite su uredni. Referentne vrijednosti u pojedinim laboratorijima se mogu u manjoj mjeri razlikovati ovisno o materijalima koji se koriste pri mjerenju koncentracije hormona pa za precizni podatak morate pogledati referentne vrijednosti laboratorija u kojem su rađene pretrage. Te razlike, međutim po laboratorijima nisu velike, zato možemo smatrati ove vaše nalaze normalnim

Zadebljana štitnjača bez ostalih simptoma i uz uredne vrijednosti hormona ukazuje na eutiroidnu gušu stanje koje nije uvijek potrebno liječiti. Stupanj povečanja i dob bolesnika određuje pristup problemu.

Što se masnoća tiće morate krenuti na strogu hipolipemičku dijetu koja podrazumijeva izbjegavanje masne hrane (mliječne proizvode s više od 1,5% mlječne masti, masno meso, kožicu s peradi, iznutrice, žumanjca). Napominjem da treba postići i održavati idealnu tjelesnu težinu i provoditi tjelovježbu zbog čega bi dijeta od 1100, najviše 1300 kcal bila optimalna.

Nakon 6 mjeseci kontrolirati nalaze masnoća u krvi. Ako postoje neke druge bolesti koje ugrožavaju krvožilni sustav (angina pektoris, dijabetes) a razine masnoća unatoč više od tri mjeseca dijete nisu dobre, treba dodati lijekove.