Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


što mi je?


Autor Poruka

ivana

28.05.2002. 16:30

Poštovani! Molim vas da mi odgovorite jer ću poludit. Već sam dva mjeseca na djeti, i niti kg doli. Vježbam ko idiot, ali ne ide. Djeta se sastoji od doručka(jogurt sir) ručka (povrće i meso) i večera(jogurt), međuobek voćka. Zašto ne pada??? Izluđuje me gubim volju za nastavak. Opet me hvataju lude ideje gladovanja ali me strah da neću izdržat nego ću se prežderat i udebljat. Čak sam pitala svoju doktoricu jel mi sve uredu sa štitnjačom. Rekla je da je i da mi nije potrebno vadit nalaze.
Zašto mi se ovo događa, stvarno sam fenomen, čak sam bila na onoj mesnoj djeti, u isto vrijeme mi je kolegica smršala 7 kg a ja NIŠTA????
Molim vas da me uputite što mi je činit.
Unaprijed zahvalna.

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

02.11.2002. 12:12

Tjelesna težina rezultat je vage između unosa energije i njene potrošnje. Ukoliko vaga preteže na unos kile se gomilaju, ako je u ravnoteži one se ne gube. Znači nije samo važno koliko energije unostite već i koliko trošite.
Nemojte gladovati i prežderati se, to nije način za gubitak težine a osim toga nakon takvih gladovanja tjelo se počinje braniti i štediti energiju tako da će te se nakon takvih ponovljenih dijete sve lakše debljati i sve teže mršaviti, a uostalom nije niti zdravo.
Najbolji način je PROMJENA PREHRAMBENIH I ŽIVOTNIH NAVIKA a ako to ne donese željene rezultate suvremeni pristup liječenja pretilosti osim usvajanja higijesko dijetetskih navika može uključivati i druge trerapijske postupke – tablete ili kirurško liječenje no za optimalnu individualnu terapiju potreban je deteljniji uvid u stanje pacijenta za što je potreban liječnički pregled. Niste naveli o kojem se stupnju pretilosti radi. Ako vam je želja izgubiti svega par kilograma iz estetskih razloga preporučam vam da jedete manje količine, manje kalorične hrane – što više povrća, kuhanog mesa, voća koje nije jako kalorično i što više se bavite fizičkom aktivnosti u skladu sa godinama i ostalim zdravstvenim stanjem. Ako je vaša pretilost izraženija i zbog ostalog zdravstvenog stanja “opasnija” za vaše tijelo preporučam vam da se javite u neku od ambulanta za pretilost gdje će se nakon pregleda i razgovora sa liječnikom (detaljnijim uvidom u vaše zdravstveno stanje) odrediti terapija koje je za vas najpovoljinija. Ambulanta za liječenje pretilosti nalazi se između ostalog i u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac gdje se za pregled možete predbilježiti osobno ili telefonski.