Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trnci nakon obroka


Autor Poruka

Martina

02.02.2002. 10:31

Poštovani,
lijepo vas molim da mi pomogmete u rješenju mog problema: naime skoro uvijek nakon obroka mi se pojave trnci na dlanovima obiju ruku. Manifestacija traje oko 30-tak minuta sa slabljenjem intenziteta, ali je na početku dosta intenzivno i neugodno. No karakteristično je to da se pojavljuje samo nakon obroka siromašnog ugljikohidratima-tj. kada sam na "mesnoj dijeti". Da li se radi o oslabljenoj cirkulaciji, da li može biti povezano s dijabetesom( nemam ga ali mislim da je moguće da se kod mene razvila hiperinzulinemija usljed dugogodišnjeg debljanja i mršavljenja), ili o nečem drugom?
Unaprijed puno hvala

Dr. sc. Ivana Pavlić Renar

12.03.2002. 22:08

Teško je reći o čemu se radi, ali moram Vam nešto napomenuti: "mesna dijeta" nije za preporučiti. Time se nužno unosdi prevelika količina bjelančevina koja preopterećuje bubrege. Indirektno iz Vašeg pisma zaključujem da imate problema s tjelesnom težinom. Jasno da je za smanjenje tjelesne težine pametno izbaciti šećer iz prehrane, kao i proizvode od šećera. Međutim, redukcija svih ugljikohidrata nije zdrava: pazite na izbor (integralno brašno, crni kruh, namirnice bogate vlaknima: lisnato povrće, voće, grah, leća, slanutak). Vodite računa o energetskom ("kalorijskom"blunk sastavu. "Mesnom" dijetom nužno dobivate previše masnoća životinjskog podrijetla što je rizik ateroskleroze, a kako je već napomenuto, i previše bjelančevina. Stoga bez obzira na trnce koje je teško objasniti uzimanjem obroka, pokušajte naći zdraviji niskokalorični jelovnik za održavanje poželjne tjelesne težine.

marijana

13.05.2002. 02:41

molim vas...

pre tri dana su mi utrnula dva prsta na levoj ruci....to jos uvek traje....osecam prste ali je neugodno....i bojim se.
Molim vas sta bi to moglo da bude....imam 27 god. ...nalazim se u inostranstvu...i tesko mi je ovde doci do lekara. Da li mora da je srce...ili je moguce da je neki nerv u pitanju ?

Unapred Zahvalna

M.