Endokrinologija i dijabetologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 215 | Broj poruka: 454

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumor hipofize?


Autor Poruka

Buba

05.11.2002. 09:55

U siječnju prolaktin mi je iznosio 1300, prepisana terapija Bromergonom 2,5 mg x 2 dnevno. Nakon 3 mjeseca doza prepolovljena i traje 2 mjeseca. Nakon 5 mj ukupno na Bromergonu novi nalaz pokazuje prolaktin 50. Nakon terapije 2 mjeseca ciklusi bili redoviti, bez mlijeka u dojkama. Moj liječnik me «tješi» da najvjerojatnije nije bilo riječ o tumoru jer razina prolaktina nije bila alarmantno visoka i brzo ( u svega 5 mjeseci) je stabilizirana. Treći mjesec menstruacija kasni i vadim ponovo krv – nalaz pokazuje prolaktin na 2300!! Zbog izrazito visoke razine prolaktina slikam glavu i još uvijek čekam očitanje röntgenskog snimka.
Pitanja:
1. Što je uzrok tako naglog skoka razine prolaktina (sa 50 na 2300 u roku od 3 mjeseca)?
2. Kako se može sa sigurnošću utvrditi je li riječ o tumoru (je li röntgenski snimak dovoljan)?
3. Kolika je granica u razini prolaktina koja upućuje na tumor (iznad koje razine)?
4. Kakva je daljnja terapija (koliko dugo se mora uzimati Bromergon)?
5. Što ako ostanem trudna tijekom terapije (kontraindikacije sa Bromorgonom)?

Zahvaljujem na odgovoru.

Buba

prim.dr. I. Pavlić-Renar, dr.med

08.11.2002. 09:19

Povišena razina prolaktina u krvi može imati brojne uzroke, između ostalog i tumore hipofize - prolaktinome, koji su u pravilu benigni i vrlo često toliko mali da ih se ne mora operirati. Za dijagnozu nije dovoljan uobičajeni retgenski snimak, potrebna je svakako kompluterizirana tomografija područja hipofize, i/ili magnetsko rezonancijski prikaz. Ako se sa sigurnošću utvrdi da se radi o prolaktinomu (a to nikako ne može po vrijednosti hormona u krvi) treba endokrinološko - kirurška konzultacija o daljnjoj terapiji. Naime, neki su prolaktinomi mali, smanjuju se uz liječenje bromergonom i ne treba ih operirati. U svakom slučaju, odluka se ne donosi naglo i treba promatrati tijek. Bromergon se može godinama uzimati. Plodnost je uz povećanu vrijednost prolaktina smanjena, pa su male šanse za trudnoću bez liječenja. Ukoliko dođe do trudnoće uz terapiju bromergonom, lijek se prekida kada se trudnoća potvrdi i nema dokaza da takve trudnoće imaju lošiji ishod.