Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bikuspidna aortna valvula kod djeteta


Autor Poruka

rino2010

21.12.2010. 22:45

Molim Vas da mi malo bolje pojasnite dijagnozu koja je ustanovljena dana 21.12.2010 kod djeteta u dobi od 11 mjeseci, tjelesne težine 10,5 kg. Dg. VCC-ASD tip FOA, occlusio spontanea, Valv ao bicuspidalis sine stenosis et insuff., Cor comp. Kontrola je predvidjena tek za dvije godine, bez terapije. Interesira me koje se smetnje s vremenom mogu pojaviti, da li djete treba zaštitti od nekakvih napora, a u kasnijoj dobi i od sporstkih aktivnosti? Na moj upit doktoru mogu li se pojaviti koje smetnje, odgovorio je potvrdno ali mi nije pojasnio o kojim smetnjama se radi. U nadi za što skorijim odgovorom, srdačan pozdrav.
Maja

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

22.01.2011. 13:20

Bikuspidna valvula nije najrjeđa varijanta. Takve se osobe mora redovito pratiti (ultrazvukom), kod jednog manjeg dijela tijekom života može se razviti suženje zaliska (stenoza), koja može zahtijevati operativno liječenje. Osim toga, kod malih kirurških i stomatoloških zahvata treba uzeti preventivno antibiotik zbog toga što je takav zalistak skloniji pojavi infekcije od normalnog, trikuspidnog zaliska. Dok nema stenoze, nema niti posebnih ograničenja u svakodnevnom životu.