Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


elektrofiziolosko ispitivanje


Autor Poruka

marines

17.07.2012. 03:20

Postovani, pre nekoliko godina mi je dijagnozirana Angina pectoris. Zbog lupanja srca i cestog zamaranja i gusenja nekoliko puta sam nosila Holter i nedavno radjena Koronarografija (nalaz: EF 60%, asinhroni pokreti IVS. nisu vidjene znacajne promene na krvnim sudovima, svhacena kao mikrovaskularna angina). Rezultati zadnjeg Holtera su sledeci- na holteru vidjena VT ns, savetovano je upucivanje na elektrofiziolosko ispitivanje. Ponovila je 24h Holter EKG 30.05.2012. Vidjeno 2493 VES, SV nizova . Vidjen povremeno LBBBB.
Krvni pritisak 140/100
EKG sin.ritam, LBBB, fr 60/ min
Upucena sam na IKVB Dedinje radi elektrofizioloskog ispitivanja.
Trenutna terapija mi je: Aspirin 100mg, Tensec plus 5mg, Monopril 20 mg, Atoris 20 mg, Cornelin 10 mg, Moniyol 20 mg.
Molim Vas recite mi koliko su ozbiljni ovi rezultati i kakvo je to elektrofiziolosko ispitivanje, da li je bolno? Hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

08.08.2012. 10:45

Prema ovom što ste naveli, nisam sasvim siguran u indikaciju za elektrofiziološko ispitivanje, tj. da li je ono zaista potrebno. Inače, to je jedna relativno brza (30-60 minuta), sigurna (blizu 0% komplikacija) i ne previše neugodna pretraga (pristup kroz vene u preponi u lokalnoj anesteziji, mogu se osjetiti aritmije koje uzrokoju sonde s kojima s pretraga radi, odnosno one koje namjerno provociramo tom prilikom - smisao pretrage je pregledati električni sustav u srcu te provokacijskim manevrima eventualno izazvati poremećaj ritma zbgo kojeg se ona izvodi, kako bismo ga mogli precizno analizirati i preporučiti terapiju).