Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krvni tlak


Autor Poruka

kal75

10.04.2013. 13:50

Poštovani,
moja majka je prije imala visoki krvni tlak koji je znao biti 180/100, nakon nekog vremena je ponovno bio uredu. Sada joj je krvni tlak nizak zna biti 115/60. Danas ga je mjerila i bio joj je 118/62 (otprilike prije pola sata ga je mjerila). Otkako joj je nizak tlak osijeća slabost. Uzima enap tablete za tlak i pije po četvrt svaki dan kako joj je savjetovala doktorica. Zanima me da li na neko vrijeme dok joj se tlak ne ustabili, odnosno ne dođe u nekakvu normalu smije prestati sa uzimanjem tableta? Molim vas ako je moguće da mi odgovorite u što kraćem roku. Unaprijed Vam hvala!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

05.07.2013. 10:15

Ciljani tlk je za većinu osoba ispod 140/90; uzimanje lijekova ovisi o tome da li je ta vrijednost (kod većine mjerenja) postignuta ili ne. Ako su vrijednosti niže veći dio vremena kako opisujete, terapija nije potrebna (posebno ne u homeopatskoj dozi od četvrt tablete Enapa).

Napomena: savjeti putem interneta su općenite preporuke i ne mogu zamijeniti uobičajeni liječnički pregled u ordinaciji.

styx

08.07.2013. 17:45

Poštovani,

imam pitanje vezano uz mog oca koji je 1956.godište, te se nadam da mi možete pomoći Vašim savjetom. Naime, on ima problema s visokim tlakom te srčanom aritmijom te zbog toga pije slijedeće tablete: Lacipil, Valsacor, Rytmonorm, Martefarin, Concor, Aspirin 100 (1 dnevno), te Alopurinol radi problema s gihtom (1 dnevno). Problem je sljedeći: u zadnjih godinu dana tri puta mu se već dogodilo da mu je puknula žilica u oku, te da je dobio podljev krvi koji zahvati gotovo cijelu bjeloočnicu. Zanima me da li je to pucanje žilice uzrokovano povišenim tlakom (iako pije tablete redovito) i da li se to ikako može spriječiti, odnosno da li je to znak za uzbunu da se može desiti da dođe do izljeva na nekom opasnijem mjestu (mozgu)? Posjetio je već svog kardiologa koji mu nije ništa preporučio, niti mijenajo terapiju. Međutim, da li je ispravno rješenje samo čekanje?
Unaprijed Vam hvala na Vašem odgovoru!

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

15.09.2013. 22:40

Premalo podataka. Ovdje se sudeći po terapiji ne radi samo o povišenom tlaku, jer tu imamo uključenu i antikoagulantnu terapiju Martefarinom ("razrjeđivanje krvi"blunk, što je puno vjerojatniji uzrok krvarenja od problema s tlakom. Trebalo bi na pregledu vidjeti o čemu se radi i razgovarati o liječenju koje je potrebno, a koji su ev rizici.