Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz


Autor Poruka

ivanafranka

01.12.2011. 21:05

Poštovani, molila bi Vas za pomoć. zanima me samo jedna riječ u rečenici iz nalaza koju ne mogu sama protumačiti. radila sam bebi uzv srca i ekg i u jednoj od rečenica piše; bez SIGURNIH elemenata hipertrofije ili začepljenja. što sada to znači bez sigurnih!? da li ih nema ili se naziru!?a na kraju nalaza u zaključku piše djevojčicu smatrati zdravom.-smatrati!?!?- hvala Vam u naprijed

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

11.02.2012. 11:35

Formulacije koje opisujete su tipično medicinske i po mom sudu opravdane. Ljudi nisu strojevi i mi kao liječnici ne možemo davati garancije i rokove trajanja. Nadalje, neke su pretrage jednim dijelom subjektivnog karaktera (pa tako i nalaz ultrazvuka srca koji vi opisujete), što znači da očekivano postoji određena razlika u opisu i interpretaciji nalaza između pojedinih liječnika koji pretragu rade.

Konkretno, ovaj je nalaz uredan, uz formulaciju koja odgovara stupnju sigurnosti iskaza, koji, kao što sam rekao, u medicini vrlo često ne može biti 100%.