Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nenormalan rad srca,u prilogu UZ,holter EKG,12-kanalni EKG,molim sto prije odgovor


Autor Poruka

Chegevara

13.07.2012. 14:00

Postovani docente Bernat,

Imam 29 godina.
Do 2008-me g. sam uglavnom bio potpuno zdrav i bavio se sportom dugi niz godina, kosarkom i vaterpolom.
10. mjeseca, te 2008-me nakon kupanja u moru zaradio sam neku virozu koja je dugo trajala i nakon toga se izrodila radikulpolineuropatija,imunoposredovana kako sumnjaju, sa bolovima u cijelom tijelu,zamorom,manjkom snage i td...Lijecen sam od tada svim i svacim od kortiko do IV IG. Prilicno skromnog uspjeha pa se i dan danas gnjavim sa CIDP-em.
Negdje paralelno sa time poceo sam osjecati preskakanja srca. U pocetku je to bilo rijetko, kao 1-2 puta mjesecno pa tome nisam pridavao paznju.
Kasnije je ucestalo pa sam pravio kod kardiologa preglede i UZ par puta i to je sve bilo OK.
U zadnje vrijeme to je jako ucestalo a tegobe u tim trenucima su uznemirujuce jako. Desava se od 3-15 puta tokom dana da imam ta preskakanja koja osjetim na 2 nacina, prvi kao jak i nenormalan udar srca a onda neka pauza kao stisak u grudima sa osjecajem da nemam zrak i drugi tip da od starta osjetim 2-5 nenormalnih otkucaja u vidu leprsanja u grudima koje me ostavi bez zraka i snage na tih par sekundi,i osjecaj vrtoglavice. Nekad ima dana da nemam tegobe ali jako je to rijetko u zadnje pola godine.

Odlucio sam da odem kod drugog kardiologa koji je preporucio da se uradi holter EKG,12-kanalni EKG i UZ srca.
Isto sam uradio pa cu Vam sad napisati rezultate. Jedino sto moram naglasiti,kada sam 1.put nosio holter ekg imao sam 3 simptomatska preskakanja koja sam ja notirao kad su se desila i htio da sa tim upoznam ljekara kako bi bas vidio sto je aparat detektovao tada.Medjutim na moju nesrecu kada sam dosao da mi skinu holter sestra je vidjela da ga nije ukljucila kad ga je stavljala !!! Drugi put kad sam ga nosio za 24h nisam imao nijednom simptomatsko preskakanje srca i jako mi je zao da se tako desilo ali su ipak detektovane neke ES iako ja nisam osjetio nista.

Evo nalaza holter EKG-a:

Uradjen holter EKG u trajanju od 23:41h. Ukupni QRS je 112992. Bilo je ukupno 532 artefekta koji reprezentuju 0,5 % ukupnog broja QRS.
Sve vrijeme trajanja registruje se sinusni ritam prosjecne frekvence 79/min. Minimalna srcana frekvenca 49/min (05:38h) a maximalna 158/min (13:47h).
Bilo je 10 VES i 15 SVES. Pauza i epizoda AF nije bilo. Nema detektovanih apsolutnih aritmija.Nema ST depresnih epizoda (>1.0mm) detektovanih u kanalu 1,nema ST depresnih epizoda (>1.0mm) detektovanih u kanalu 2. BIlo je 142 tahikardije, najduzi interval trajanja bio je 24m 52sec,ostvaren 20:50h. Nije bilo bradikardija.

Nalaz 12-kanalnog EKG-a mozete pogledati na linku jer je nemoguce okaciti slike u temi.

http://s19.postimage.org/o056roa4z/ekg_001.jpg

Nalaz UZ srca:

Korijen aorte 28mm,separacija 26mm,L.pretkomora 38mm,D.komora 24mm, EDD 54mm,ESD 38mm,septum 9mm,zadnji zid 9mm, Asc.a. 34. EF 65% .

Lijeva pretkomora normalnog AP dijametra. Mitralni kuspisi tanki,ocuvane pokretljivosti i koaptacije.
Lijeva komora normalnih dimenzija,ocuvane debljine zidova i globalne sistolne funkcije,bez segmentnih ispada u kinetici. Transmitralni protok ukazuje na ocuvanu relaksaciju LK. Aorta normalnog dijametra u korijenu, AOV trolisna, velumi tanki,ocuvane separacije.
Desne supljine normalnih dimenzija, PV,TV i perikard b.o.

Kardiolog mi nije zelio dati nikakvu terapiju zbog godina i zbog nepostojanja indikacije,kako kaze. Medjutim ja imam svakodnevno veoma neprijatne simptome preskakanja koje sam Vam gore opisao po 3-15 puta.Ja sam ranije koristio Concor 2.5mg i bilo bi manje preskakanja ali ne potpuno bz njih.Pritisak mi je zimi malo visi,ali vecinom pri nerviranju,stresu,krece se od 120/80 do 150/100 u tim momentima.Sada je uglavnom oko 120-130/75-90.
Napominjem da imam Hipotireozu i koristim Eytirox 25mg i hijatus herniju koja je cesto okrivljivana kao krivac ovim preskocima. Medjutim meni se isti javljaju i na prazan zeludac a svakako kada se prejedem da se jave kao i u momentima stresa,nervoze,straha kao naruceni UVIJEK.
U porodici nemam istoriju iznenadne srcane smrti prije 50-te godine zivota.

Na osnovu svega gore navedenog najljepse Vas molim da mi pojedinacno odgovorite na 3 pitanja:

1. Kako se sve ovo vama cini, sta bi ste mi Vi rekli,da li bi davali Th,kako da se ponasam dalje i da li je potrebno u mojim godinama raditi ergometriju zbog ovoga ?

2. Da li moj neuroloski problem (CIDP) sa postojanjem fascikulacija u misicima moze biti uzrok ili okidac za preskakanje i tegobe sa srcem u smislu uticaja na nerve zaduzene da daju impulse u srce i odrzavaju pravilan ritam ?

3. Koliko su ovi moji preskoci opasni po zivot(tj moze li mi se sto dogoditi uzrokovano njima),da li da ih probam zanemariti ? Da li je umjesno da ponovim holter ekg,mozda i onaj od 72h kako bi uspjeli detektovati i "uhvatiti" preskakanje koje ja simptomatski osjecam a kojeg nije bilo na mom validnom holteru od prosli put ?

Unaprijed Vam veliko hvala na odgovoru,strucnom misljenju,uputama i savjetima !

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

08.08.2012. 10:45

Na temelju izloženog mogu reći:

1. Stanje koje opisujete nije opasno i izgledi za opasnost od ovih preskoka su praktički 0%; Ergometrija nije nužna. Ponašati se možete normalno.

2. Neuroloski problem vrlo vjerojatno nema nikakve veze s ekstrasistolama.

3. Preskoci koji su opisani sigurno nisu opasni po život. Najbolje je da ih zanemarite, ukoliko imate suvjektivan osjećaj da vam je uz beta blokator bolje, možete ga uzimati, ali to je potpuno nespecifična terapija. Holteri koje ste opisali su zapravo normalni nalazi. Svi imamo ekstrasistole, neki ljudi ih osjete i kada ih ima samo zanemarivo mali broj (kao u vašem slučaju), dok neki ne osjete i po nekoliko desetaka tisuća VES - to je vrlo individualno.