Kardiologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 159 | Broj poruka: 473

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


normalan puls pri naporu


Autor Poruka

dada20

13.08.2012. 23:25

Poštovani,
imam 20 godina,inače nizak krvni tlak ugl 100/60 ljeti, zimi malo veći, ali ne prelazi 115/70.Inače imam puls oko 75-90 u dnevnom mirovanju navečer oko 65.Nemam nekih većih zdravstvenih problema,blažu skoliozu od 10 godine,bronhijalnu astmu koja je pod kontrolom i svi nalazi uredni od 2 godine te odnedavno GERB koji sad trenutno nije pod kontrolom.Težina normalna, 168 visine težina varira između 53 i 58 ovisi o stanju GERBA happy U srednjoj školi sam pušila po pola kutije dnevno ali dvije godine ne pušim uopće,ne pijem alkohol niti kavu. Inače se trudim jesti raznoliko ali mana mi je što jedem puuuuno čokolade.Što se tiče tjelesne aktivnosti zbog astme sam uvijek bila djelomično pošteđena,nemam neku kondiciju ali sam prije dvije godine nekoliko mjeseci trenirala svaki dan po 90 minuta aerobnog treninga (zumbu) i mogla sam nakon određenog vremena bez problema izdržati tempo.
Prije dvije godine bila sam na pregledu kod kardiologa zbog subjektivnog osjećaja uzlupanog srca koji nije utvrdio nikakve anomalije.Rađen mi je ekg,uzv i holter i sve je bilo u redu.Ovo je nalaz: Tegoba-povremeno joj se neovisno o naporu uzlupa srce po tipu parokszimalne tahikardije.inače liječi se zbog alergijske dijateze/polenoza+bronhalna astma.Od terapije uzima flixonase,ventolin(po potrebi),singular,rinolan(po potrebi).Alergična na prašinu,grinje,perje,pelud.
Iz statusa:eupnoična koža i vidljive sluznice uredno prokrvljene,afebrilna,RR 120/80 obostrano, pulmo/ normalan šum disanja, srce/akcija ritmična ton jasan šum ne čujem, trbuh/mekan bezbolan na palpaciju nema urgenomenalije, udovi/ ne nalazim edema puls+
EKG/SR 100/minuti,LAB b.o. T3,T4,TSH -nalaz uredan
UZV SRCA/ ehokardiografski srčane šupljine primjerenih dimenzija:LK održana sistolička funkcija LK uz EF 64%.Valvularni aparat morfološki neupadan. Ne nalazim doplerskih znakova PH. ne nalazim perikardnog izljeva.
Holter/ osnovni ritam je SR prosječne frekvencije 86/min. max 123/min. minimalno 65/min.
samo da napomenem sada uopće ne uzimam ventolin,ali stalno uzimam alvesco.
dva puta su mi još i na hitnoj radili ekg koji je bio u redu i vadili pv koji je također bio u redu zbog oštrih bolova s lijeve strane prsiju točno u predjelu srca.na kraju se ispostavilo da je zbog skolioze.

Zanima me koliki je normalan puls pri naporu za moje godine.Nakon kraćeg napora(zumba nekoliko minuta) mjerila sam puls koji je u prvih 10 sek već bio na 30 otkucaja ali kako sam u tom trenu stala sa naporom polako se počeo vraćati u normalu pa sam izmejrila na kraju 115/min. S tim da je nakon 2 min pao na mojih normalnih 85/min.
već godinu i pol nisam baš fizički aktivna osim laganih šetnji pa osjećam umor i zadihanost i jako lupanje srca već pri manjem naporu.Dali je to stvar moje kondicije?
Još da napomenem u zadnje vrijeme sam pod stresom i imam problema sa panikom i anksioznošću.Inače mi je također malo lošije cirkulacija rečeno mi je da imam Raynauda jer dok sjedim znaju mi blago poplavjeti prsti na nogama. a zimi mi se to događa i na rukama ako je hladno.Zbog toga sam nedavno napravila CD vena i arterija na nogama koji je bio uredan. Zadnja krvna slika kompletno uredna,također i hormoni štitnjače.
U bližoj obitelji mi nije bilo srčanih udara ili slično iako mi otac ima problema sa hipertenzijom u zadnje vrijeme.
Još uvijek mi se srce ponekad uzlupa neovisno o naporu ali mene zanima da li je ovo sve u redu i mogu li ja po vašem mišljenju krenuti opet sa zumbom jer definitivno mi fali.
Unaprijed hvala na odgovuru i oprostite na romanu koji sam napisala big-smile

dada20

13.08.2012. 23:40

i samo još da kažem da mi se ponekad zna događati kao da mi srce poskoči kao da kuca u grlu ali kratko traje,po par sekundi možda.
I ponekad mi se znalo dogodit da osjetim mučninu i vrtoglavicu za vrijeme vježbanja zbog toga sam i prestala s treninzima ali to se najviše događalo nakon preboljene jako iscpljujuće crijevene viroze i gubitka kila.

Doc. dr. sc. Robert Bernat, dr. med.

21.08.2012. 00:10

Vrlo je malo vjerojatno da imate ozbiljnu srčanu bolest; trend pulsa koji opisujete potpuno je normalan, ovisno o naporu, Vaš puls smije ići i do 150-160/min u maksimalnom opterećenju.